Andrea Bocelli w Gdańsku. Wyjątkowy artysta śpiewa dzięki Bożej Opatrzności

Wyjątkowy artysta już w najbliższą sobotę da koncert w hali widowiskowej na granicy Gdańska i Sopotu. Podczas tego wyjątkowego wieczoru Andrea Bocelli zaprezentuje znane operowe arie oraz swój wyjątkowy repertuar, który jest kolekcją najpiękniejszych tematów muzycznych.

Na scenie artyście towarzyszyć będą Polska Orkiestra Muzyki Filmowej pod batutą Marcello Rota i (tu akcent gdyński!) Akademicki Chór Uniwersytetu Morskiego w Gdyni pod dyrekcją Karola Hilla.

Bocelli’ego, wybitnego włoskiego tenora nie trzeba nikomu przedstawiać. Od lat Andrea Bocelli porusza serca i umysły milionów fanów na całym świecie, budząc wzruszenia i melancholię. Jego wielki dar określić można słowami: „Gdyby Bóg umiał śpiewać, śpiewałby jak Andrea Bocelli”– tak Céline Dion zapowiedziała kiedyś występ artysty.image_1_20273929

Opatrzności zawdzięczamy, że możemy słuchać jego głosu. Lekarze radzili bowiem jego rodzicom, aby dokonali aborcji, ponieważ przewidywali, że mały Bocelli urodzi się z niepełnosprawnością. Od urodzenia Andrea miał problemy ze wzrokiem, zdiagnozowano u niego wrodzoną jaskrę. Decyzja jego matki Edi (mama żyje do dzisiaj w Toskanii) o urodzeniu dziecka i o odrzuceniu sugestii lekarza daje nam dzisiaj możliwość słuchania wybitnego artysty. To nie pierwszy taki przypadek w historii muzyki (vide casus Beethovena). W wieku dwunastu lat przyszły śpiewak doznał wylewu krwi do mózgu i całkowicie utracił wzrok. Jednak fenomenalny głos pozostał…

Imponujący wokal tenora realizuje się w repertuarze zarówno operowym jaki i w pięknych romantycznych balladach. Silna barwa jego głosu w połączeniu z niezwykłą interpretacją artysty sprawiają, że każdy jego koncert to najwyższej klasy przeżycie.

Andrea Bocelli posiada również umiejętność grania na wielu instrumentach muzycznych, co  wzbogaca jego już i tak wyjątkową karierę, czyniąc go fenomenem na skalę światową. Przez lata swojego dorobku muzycznego zdobywał on szczyty list przebojów. Wydał czternaście albumów, wśród których są zarówno krążki z muzyką operową, jak i popularną. Śpiewał dla prezydentów, premierów, ministrów, książąt, królów i królowych.image_1_60863642

Tenor zaprezentuje swój bardzo bogaty repertuar, który zawiera najbardziej znane i najpiękniejsze perły jego całej muzycznej twórczości. Niewątpliwie będzie to wielkie wydarzenie dla miłośników operowych arii i ballad muzyki popularnej.  Zapewne usłyszymy też te pochodzące z płyty Cinema i największe przeboje, takie jak: Canto della terra, Mamma, Funiculì funiculà czy Di quella pira.

image_1_20619652

Andrea Bocelli urodził się w 1958 roku w Toskanii, w miasteczku Lajatico nieopodal Pizy.   Jest najlepiej „sprzedającym się” śpiewakiem operowym na świecie i jednym z artystów z największą liczbą sprzedanych wydawnictw muzycznych w historii. Jego albumy sprzedały się w nakładzie 80  milionów egzemplarzy.

Warto przypomnieć, że do jego dorobku należy wykonanie oper: Cyganeria, Tosca, Trubadur, Werter, Pajace, Rycerskość wieśniacza, Carmen, Romeo i Julia oraz Andrea Chénier.

Andrea Bocelli jako solista na najważniejsze sceny muzyczne świata, m.in La Scala czy Metropolitan Opera, wspiął się przebojem „Con te Partiro”, a utwór wykonał także w niezapomnianym duecie z Sarah Brightman pod   tytułem „Time To Say Goodbye”.

Legendarny tenor Andrea Bocelli wystąpi 26 stycznia 2019 roku w ERGO ARENA  Gdańsk/Sopot od godz. 19.

ASG

Fot. Impresariat artysty (Makroconcert)