Amazon w Gdańsku. Czy pracownicy biurowi będą traktowani lepiej od magazynierów?

Magazynierzy Amazona pracują po 10 godzin. Mają 26 sekund na podejście do towaru. Cały czas są obserwowani przez szefa.

Amazon otwiera nowe biuro w Gdańsku. Jak podaje „Gazeta Wyborcza”, w placówce mają znaleźć zatrudnienie przede wszystkim lingwiści, inżynierowie i programiści komputerowi, posługujący się, w zależności od stanowiska, językiem chińskim, japońskim lub angielskim.

Tymczasem pracownicy wrocławskiego magazynu Amazona pracują w bardzo trudnych warunkach. Firma oferuje pracownikom bezpłatny transport, prywatną opiekę medyczną i posiłki po atrakcyjnych cenach, w zamian oczekuje jednak automatyzmu w pracy. Szkolenie trwa tylko 15 minut, po czym pracownicy natychmiast przystępują do pracy. Muszą przepracować 40 godzin, przy czym firma preferuje pracę przez 10 godzin dziennie (4 dni w tygodniu). Ich pracą kieruje skaner, który pokazuje magazynierowi, gdzie ma podejść, po czym zaczyna odliczać mu czas. Nie ma czasu na odpoczynek. Ponadto zatrudnieni są nieustannie obserwowani. – Wykonujesz trzy czynności: chodzisz, skanujesz, przenosisz. I tak przez 10 godzin. (…) Jeśli nie zdążysz w czasie, jaki wyliczył ci system, twój menedżer może wysłać ci wiadomość. KorpoSMS-a na skaner: „pracuj szybciej”. Twój szef widzi wszystko, co robisz. Jeśli się zatrzymasz – widzi to. Jeśli się pomylisz – widzi to. Pomyłkę możesz zgłosić, ale nie możesz jej cofnąć – opowiada „Gazecie Wyborczej” były pracownik firmy.

Trudne warunki sprawiają, że pracownicy zwalniają się. Powiatowy Urząd Pracy we Wrocławiu już przygotowuje się na masowe odejścia z magazynu.

Biuro w Gdańsku będzie już trzecią filią Amazona w Polsce. Oprócz wrocławskiej placówki firma ma też centrum logistyczne w Poznaniu. W obu filiach pracuje ponad 6 tys. osób.

Amazon istnieje od 1994 roku. Początkowo był księgarnią internetową, później zwiększył asortyment towarów. Obecnie ma oddziały w 10 krajach. Dostarcza towary do wszystkich państw świata.

fot. Wikipedia