Agenci CBA w Lotosie i innych wiodących spółkach

Agenci CBA wkroczyli do wiodących spółek z udziałem Skarbu Państwa. Kontrola CBA rozpoczęła się w gdańskim Lotosie, PKN Orlen, KGHM Polska Miedź, w Grupie Azoty oraz w Polskiej Grupie Zbrojeniowej.  Pod lupą są wydatki na sferę public relations, reklamę i doradztwo od 1 grudnia 2015 r.

- Centralne Biuro Antykorupcyjne rozpoczęło procedurę kontrolną w spółkach Skarbu Państwa: Grupie LOTOS S.A., PKN ORLEN S.A., KGHM Polska Miedź S.A., Grupa Azoty S.A. oraz Polska Grupa Zbrojeniowa S.A. Kontrola obejmuje okres od 1 grudnia 2015 r. CBA sprawdza sygnały o nieprawidłowościach, jakie wpływały do Biura, dotyczące tych konkretnych pięciu spółek – poinformował nas Wydział Komunikacji Społecznej Centralnego Biura Antykorupcyjnego.

- Funkcjonariusze delegatur będą badali umowy i wydatki spółek na usługi z zakresu public relations, marketingowe, reklamowe, na usługi doradcze i inne o podobnym charakterze. Na początku postępowania CBA chce dokładnie wiedzieć kto, jaki wykonawca, co, jaki przedmiot umowy, w jakim terminie, na czyje zlecenie i za jaką kwotę wynagrodzenia wykonał na rzecz spółek z usługi z zakresu szeroko pojętego marketingu, PR i reklamy. Analizie, oprócz zakresu samych umów, zostanie poddana dokumentacja wykonawcza i rozliczeniowa – informuje CBA.

CBA rozpoczęło kontrolę w spółkach Skarbu Państwa, między innymi w Grupie Lotos, sprawdzając sygnały, które wpływały do biura.  Według informacji przysłanej przez CBA taki sam zakres kontroli CBA obejmie wszystkie podmioty zależne tych pięciu spółek. To nawet kilkadziesiąt innych firm.

O wszczęciu kontroli w strategicznych spółkach Skarbu Państwa poinformował w poniedziałek 19 września br. koordynator służb specjalnych Mariusz Kamiński. Także ministrowie mają przedstawić informacje dotyczące podległych im spółek.

ASG