Absolwent uczelni za 1600 zł na rękę

Większość absolwentów wyższych uczelni w pierwszej pracy dostanie około 1,6 tys. zł na rękę, o ile w ogóle znajdzie zatrudnienie – piszą dziennikarze „Gazety Wyborczej”.

Z przeprowadzonego przez Gazetę Wyborczą i Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości w 2013 r. recherche wynika, że większość absolwentów liczy, że w pierwszej pracy zarobi 3,7 tys. zł brutto, czyli około 2650 zł na rękę. W pełni zadowoleni magistrowie i inżynierowie będą dopiero przy wynagrodzeniu rzędu 3660 zł na rękę. To wyniki badania „Przyszłe kadry polskiej gospodarki” przeprowadzonego w 2013 r. na grupie ponad 30 tys. studentów.

Jak podaje „Wyborcza” na przełomie września i października TNS Polska zapytał 500 osób odpowiedzialnych za rekrutację, jaką pensję przyznałyby absolwentowi studiów przyjętemu do pracy biurowej. Blisko połowa (46 proc.) pracodawców zaoferowałaby kwotę w przedziale 1,8-2,4 tys. zł brutto. To około 1,6 tys. zł na rękę. Co dziesiąty (11 proc.) podbiłby stawkę do 2,7 tys. zł brutto. Powyżej 3 tys. zł brutto, czyli 2150 zł na rękę, gotowych było zapłacić zaledwie 9 proc. pracodawców.

Zdecydowaną większość młodych osób po studiach czeka twarde zderzenie z rzeczywistością. Ich oczekiwania i zarobki, na jakie mają szansę, dzieli przepaść. Nie dziwi więc zjawisko, iż pod względem tempa usamodzielniania się bliżej nam do krajów południowych, gdzie z kolei 30 czy 40-latek mieszkający z rodzicami nie dziwi.

Według danych Eurostatu średni wiek, w którym młodzi Polacy wyprowadzają się z rodzinnego domu, to 28 i pół roku. To powyżej średniej unijnej. We Włoszech jest to 29,7 roku. Jednak już w Niemczech – 24 lata, a w Szwecji – nieco ponad 20 lat.

W jaki sposób młodzi ludzie mogą powalczyć o lepszy start? Głównie poprzez wczesne doświadczenia z pracą. Na pytanie o to, na co zwróciliby szczególną uwagę w CV kandydata do pracy biurowej, 13 proc. pracodawców wskazuje dwuletnie doświadczenie zawodowe. Co ósmy przedsiębiorca (12 proc.) zwróciłby uwagę na osobę, która ukończyła kierunek studiów zgodny z profilem działalności jego firmy, a co dziesiąty (10 proc.) na staż w renomowanej firmie.

Terminowa obrona pracy dyplomowej, zagraniczne wyjazdy studenckie, wolontariat, prace wakacyjne czy działalność w kołach naukowych nie mają większego znaczenia (po 3 proc. głosów).