Święto patrona archidiecezji gdańskiej św. Wojciecha

Pod przewodnictwem Antoniego Pacyfika Dydycza, biskupa seniora diecezji drohiczyńskiej, odbyły się w niedzielę, 5 maja br., uroczystości odpustowe ku czci św. Wojciecha. Święty męczennik jest głównym patronem Polski i patronem archidiecezji gdańskiej.

fot. Krzysztof Żmuda

Tego dnia w sanktuarium św. Wojciecha w Gdańsku odprawiono mszę św. z relikwiami chrzciciela Gdańszczan.

Uroczystości odpustowe ku czci św. Wojciecha, patrona Polski i archidiecezji gdańskiej, rozpoczęły tradycyjne pielgrzymki. Do św. Wojciecha dotarli pątnicy z Łęgowa i Gdańska. Uroczystości rozpoczęły się przy bazylice Mariackiej w Gdańsku, skąd wyruszyła Archidiecezjalna Pielgrzymka z relikwiami św. Wojciecha

Arcybiskup Sławoj Leszek Głódź podczas wprowadzenia nawiązał do postaci św. Wojciecha i do jego dziedzictwa.

– Nie można wykorzenić krwi męczeńskiej z ziemi polskiej nawet bałamuctwem i świętokradczymi słowami, które padły na uniwersytecie w stolicy Polski. Na to przyzwolenia nie będzie. Bowiem szczególnie starsze pokolenie ma już dość ateizmu, bezbożnictwa i ateistycznej propagandy – mówił metropolita gdański.

Antoni Pacyfik Dydycz, biskup senior diecezji drohiczyńskiej przypomniał postać pierwszego polskiego świętego i patrona.

- Od tego momentu Pomorze jest połączone z Kościołem. Nierozerwalnie, bo trwa ten związek do dziś. Kult świętego rozszerzył się na całą Polskę i chrześcijańską Europę. Najmłodszym pokoleniom trzeba przypominać tę postać, od której zaczynają się nasze dzieje i związki z chrześcijaństwem. Od jego imienia wiele miejscowości otrzymało swe nazwy, wielu chłopców nadal chrzci się jego imieniem. Prawdopodobnie św. Wojciech jest również autorem hymnu „Bogurodzica” – mówił biskup Dydycz.

- Dziedzictwo św. Wojciecha, ten zasiew sprzed wieków, dawał o sobie znać. Ta ziemia, na której oddał życie, stała się domem ludzi z Kresów bez dobytku, ale z polskimi flagami. Także ci, którzy mieszkają tu od wieków, Kaszubi, trwają w przywiązaniu do Kościoła i swej tradycji, odmiennej, ale którą oni sami nazywają polską – dodał kaznodzieja.

Przypomnijmy, że św. Wojciechowi przypisuje się ufundowanie pierwszych klasztorów benedyktyńskich na ziemiach polskich. Za swojego fundatora uważają Wojciecha opactwa w Międzyrzeczu, Trzemesznie i w Łęczycy (Tum).

Papież Sylwester II jeszcze przed rokiem 999 dokonał uroczystego ogłoszenia Wojciecha świętym. Zapadła religijna i polityczna decyzja utworzenia w metropolii w Gnieźnie, której patronem został św. Wojciech.

W marcu roku 1000 Otto III odbył pielgrzymkę do grobu św. Wojciecha w Gnieźnie, a podczas spotkania z Bolesławem Chrobrym została proklamowana metropolia gnieźnieńska z podległymi jej diecezjami w Krakowie, Kołobrzegu i Wrocławiu.

Św. Wojciech stał się patronem Kościoła w Polsce obok NMP Królowej Polski i św. Stanisława ze Szczepanowa. Jest też patronem archidiecezji gnieźnieńskiej, gdańskiej, warmińskiej i diecezji koszalińsko-kołobrzeskiej.

Przypomnijmy, że decyzją Ojca Świętego i bullą „Totus Tuus Poloniae Populus” z 25 marca 1992 roku diecezja gdańska została podniesiona do rangi archidiecezji.

ASG