75 rocznica Powstania Warszawskiego w Trójmieście

Trwają obchody ku czci bohaterskich żołnierzy AK i innych formacji zbrojnych Państwa Podziemnego oraz ku pamięci cywilnych ofiar powstańczego zrywu. Także w Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku upamiętnimy 75. rocznicę wybuchu Powstania Warszawskiego.

1 sierpnia 1944 roku 35 tysięcy chłopców i dziewcząt z biało-czerwonymi opaskami i pod byle jaką bronią lub li tylko z butelkami z benzyną i wolą walki stawia się na punkty zborne. Punktualnie o godzinie 17. wybiegają z warszawskich bram w naiwnej nadziej, że za trzy dni przekroczy Wisłę Armia Czerwona, a oni wystąpią wobec niej jako gospodarze wolnej Stolicy i wolnej Polski. Do walki poderwał ich rozkaz Godzina W. Był to akt odwagi i chęci odwetu na wrogu.

W Gdańsku rocznicowe uroczystości odbędą się pod pomnikiem Polskiego Państwa Podziemnego na Targu Rakowym. O godz. 17, w Godzinę W rozlegną się syreny. Będzie Apel Pamięci.

W Gdyni z okazji 75 rocznicy wybuchu powstania przy pomniku AK na Skwerze Kościuszki w południe odbędzie się uroczystość z udziałem m.in. gdyńskich samorządowców. Zostanie otwarta na Skwerze Kościuszki po godz. 17 wystawa „75 zdjęć „Joachima”, autorstwa Joachima Joachimczyka ps. „Joachim”.

W Sopocie uroczystości rocznicowe odbędą się pod pomnikiem Armii Krajowej, w parku im. Sanitariuszki Inki.

W Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku (Plac Bartoszewskiego 1, Kino Muzeum, poziom -3) 31 lipca 2019 r., godz. 17:30 zaplanowane jest otwarte spotkanie z red. Piotrem Gursztynem, autorem książki o Rzezi Woli 1944, zorganizowane z okazji ukazania się niemieckiego wydania pt. „Der vergessene Völkermord. Das Massaker von Wola In Warschau 1944″.

Godzina „W” w Muzeum II Wojny Światowej 1 sierpnia br.:

godz. 17 – Apel Pamięci

17:10 Oficjalna inauguracja Strefy Nowych Technologii i prezentacja pierwszego w Polsce filmu wykonanego w technologii VR „Kartka z Powstania” trwa 16 minut, a prace nad nią zajęły ponad 2 lata. Fabuła opowiada historię jednego z powstańców warszawskich, kapitana Władysława Sieroszewskiego „Sabały”, który wychodząc do Powstania w sierpniu 1944 roku, otrzymał od swojej córki małą kartkę z modlitwą. Wtedy jeszcze nie wiedział, że ta kartka wpłynie na jego dalsze losy.

18:00 Premiera spektaklu „Sen” w reż. Magdaleny Gajewskiej (Sala konferencyjna im J. Olszewskiego, poziom – 3). Spektakl jest zwieńczeniem trwającego blisko pół roku projektu edukacyjno-teatralnego „Zmieniając perspektywę. Edycja II”, skierowanego do młodzieży. Sztuka została przygotowana przez grupę warsztatową w reżyserii pracownika Muzeum MIIWŚ, animatorki kultury i reżyserki Magdaleny Gajewskiej. Prof. Jerzy Grzywacz (żołnierz Armii Krajowej, powstaniec warszawski) w spektaklu użycza głosu Świadkowi Historii.

Gdy młodość pełna entuzjazmu, ducha i pasji zderza się z brutalnością okupacji, nie ma miejsca na bierność. Pragnienie wolności okazuje się być silniejsze od terroru, strachu i pokusy bezczynności. Głęboka solidarność przeradza się w niespotykany wcześniej na taką skalę ruch oporu z niebagatelną rolą młodych. Zwyczajna młodzież postawiona w nadzwyczajnych okolicznościach daje świadectwo heroizmu i dojrzałości.

Bilety: 15 PLN bilet ulgowy/ 20 PLN bilet normalny dostępne w sprzedaży na: bilety.muzeum1939.pl oraz w kasach Muzeum.

Przypomnijmy, że 31 lipca 2004 r., w przeddzień 60 rocznicy rozpoczęcia zrywu, uroczyście otworzono Muzeum Powstania Warszawskiego. Pozostaje ono jednym z najbardziej nowoczesnych, atrakcyjnych i najchętniej odwiedzanych tego typu obiektów w Polsce. Wyczekiwane wiele lat muzeum udało się otworzyć dzięki determinacji i osobistemu zaangażowaniu ówczesnego prezydenta stolicy Lecha Kaczyńskiego.

Poniżej niektóre wydarzenia i uroczystości rocznicowe w stolicy:

31 lipca (środa)

godz. 18 – uroczysta polowa msza św. przy pomniku Powstania Warszawskiego, pl. Krasińskich, której przewodniczyć będzie biskup polowy Wojska Polskiego ks. Józef Guzdek;

godz. 19 – Apel Poległych przy pomniku Powstania Warszawskiego, pl. Krasińskich;

godz. 20.30 – Koncert „Tak, tęsknię”: „Warszawa jest smutna bez Ciebie” i inne piosenki na pl. Krasińskich (transmisja w stacjach telewizyjnych)

1 sierpnia (czwartek)

godz. 10 – uroczystości przy pomniku Mokotów Walczący 1944 (Park im. gen. G. Orlicza-Dreszera) i Marsz Mokotowa (przemarsz ul. Puławską do ul. Dworkowej);

godz. 13.15 – Złożenie kwiatów pod pomnikiem gen. Stefana Roweckiego „Grota” (róg ul. Chopina i Al. Ujazdowskich);

godz. 17 – Godzina „W” – oddanie hołdu Powstańcom Warszawskim, pomnik Gloria Victis Cmentarz Wojskowy na Powązkach;

godz. 19.30 – Uroczystości przy pomniku Polegli Niepokonani, Cmentarz Powstańców Warszawy;

godz. 20.30 – Akcja muzyczna „Warszawiacy śpiewają (nie)zakazane piosenki” wspólne śpiewanie piosenek powstańczych, pl. marsz. Piłsudskiego;

godz. 21 – uroczystości na Kopcu Powstania Warszawskiego i rozpalenie Ogniska Pamięci (ul. Bartycka);

ASG