Podziękowanie darczyńcom na Bursztynowy Ołtarz Ojczyzny

Bursztynowy Ołtarz Ojczyzny. Nasze wotum wdzięczności Bogu. Za Jego obecność na drogach naszej historii. Za wiano polskich dziejów. Za dar Ojczyzny. Za ewangeliczny siew Kościoła, z którego wyrastało to, co wielkie i twórcze na polskiej drodze. Za pokolenia, idące przez swój czas z Chrystusem i Jego Matką. Z tych, co bronili domowych progów i Bożych ołtarzy. Za ludzi wiernych, miłujących, co Polskę kochają, a nie złorzeczą.  Wotum wdzięczności za dobro, które stało się tu, na Pomorzu Gdańskim, nad brzegiem Bałtyku

mówił ks. abp Sławoj Leszek Głódź w Bazylice Św. Brygidy 16 grudnia 2017 r.

W odpowiedzi na prośbę ks. Ludwika Kowalskiego proboszcza Bazyliki Św. Brygidy,  dotyczącej wsparcia w nieodpłatnym poszukiwaniu i nabyciu materiałów do budowy Bursztynowego Ołtarza, kolejny etap zamówienia materiałów, dzięki szczodrości darczyńców będzie zrealizowany.Oltarz1

Na kolejną transzę, pozwalającą złożyć zamówienie, wg, stanu z dnia 28.01.2019 zebraliśmy 13 tys. zł.  Łącznie na ten cel na rachunku Regionu Gdańskiego zebraliśmy 19.805 zł.

Oltarz 2

Wśród darczyńców są Region Gdański i Małopolska naszego Związku, Krajowy Sekretariat Metalowców i Krajowy Sekretariat Górnictwa, Sekcja Krajowa Przemysłu Okrętowego, Regionalna Sekcja Ochrony Zdrowia z Regionu Dolny Śląsk. Są też wpłaty Komisji Zakładowych w tym : KM Gdańskiej Stoczni Remontowej im. J. Piłsudskiego, KZ Lubiana k. Kościerzyny, KM GPEC Gdańsk, KM Pracowników Oświaty i Wychowania w Gdyni, KM Port Gdańsk, KZ Politechniki Gdańskiej, KZ WSK PZL Rzeszów, KZ 111 TW-ON Warszawa, KZ Miejskie Przedsiębiorstwo Olsztyn, MOZ Piekary Śląskie, ZOZ przy DCZP Korzeniowskiego Wrocław, KM Acerolmital, MOZ POIW Bytom-Radzionków-Piekary Śl., KM MAN Starachowice oraz 6 wpłat indywidualnych w tym dwie zbiorcze od kilkunastu osób.

Na pierwszy etap budowy Ołtarza materiał dostarczyli: Walcownia Metali ,, Dziedzice” ; Stocznia Remontowa Shipbuilding SA; Związek Piłsudczyków oddz. w Gdańsku, Strażnicy przy grobie Bł. ks. Jerzego Popiełuszki – Warszawa; KM ,,S” Remontowa Shipbuilding SA.

Wszystkim darczyńcom indywidualnym, Komisjom Zakładowym, Sekcjom, Sekretariatom, Regionom i Firmom składam najserdeczniejsze podziękowanie. Bóg zapłać za Wasze wsparcie finansowe na realizację Tego niepowtarzalnego, naszego, solidarnościowego Dzieła.

Do dalszej realizacji prac potrzebne są zakupy materiału, który będzie użyty do budowy łanu pszenicy i innych elementów Bursztynowego Ołtarza. Pierwszy moduł składający się z ~200 źdźbeł został już ustawiony.

Na ten materiał i złożenie zamówienia u producenta, w zależności od kursu miedzi na giełdzie, w przybliżeniu potrzebne będzie jeszcze ~ 40.000 zł.

Wszystkich, którzy mają taką możliwość, proszę o dalsze wsparcie w poszukiwaniu środków na realizację kolejnych zamówień potrzebnego materiału.  Zadeklarowaną kwotę, jako darowiznę na zakup rurek i taśmy z miedzi do budowy  Bursztynowego Ołtarza w  Bazylice Św. Brygidy, można wpłacać na konto:

Region Gdański NSZZ ,, Solidarność” ul. Wały Piastowskie 24; 80-855 Gdańsk – Bank Millennium O/Gdańsk

Nr  34 1160 2202 0000 0000 6189 1527 z dopiskiem ,, OŁTARZ”

Krzysztof Żmuda, przewodniczący KM NSZZ ,,Solidarność” Stoczni Remontowa Shipbuilding w Gdańsku