Spotkanie autorskie z Marią Giedz

Serdecznie zapraszamy na spotkanie autorskie z Marią Giedz, naszą redakcyjną koleżanką, które odbędzie się w piątek, 14 września 2018 r. o godz. 19 w „Naszej Szkole”, w Gdańsku przy ul. Ciołkowskiego 10. Jest to spotkanie ramach promocji książki „Pomorze mniej znane”!

pomorze-okladka-calosc

Pomorze mniej znane

To tytuł niekonwencjonalnego „przewodnika” po Pomorzu, autorstwa Marii Giedz, który ukazał się nakładem gdańskiego wydawnictwa Patria Media. Jest to zbiór artykułów o mało znanych, a interesujących miejscach na Pomorzu, publikowanych od 2006 w „Magazynie Solidarność”, w ramach rubryki „Cudze chwalicie, swego nie znacie”.

Książka została podzielona na 5 części – rozdziałów: Trójmiasto, Kaszuby, Kociewie, Powiśle, Żuławy. W każdym z nich zamieszczono opisy miejsc wartych zobaczenia, często pomijanych przez przewodniki. Nie jest to typowy przewodnik, a raczej zbiór, ciekawostek z Pomorza, dla tych, którzy wędrują mniej utartymi szlakami. Na 322 stronach zamieszczono ponad 120 opisów tras. Są to propozycje na krótsze lub dłuższe wyprawy samochodem, rowerem, kajakiem, na własnych nogach (z kijkami lub bez), koleją wąskotorową lub… drezyną. Samemu, z przyjaciółmi lub rodziną. Od „krainy w kratę” po „bursztynowe wybrzeże”. Śladami Krzyżaków, joannitów, mennonitów lub polskich świętych i błogosławionych. Można też powiedzieć, że jest to podróż przez polską historię, tradycję; odkrywanie wielowymiarowego dziedzictwa naszej ojczyzny. To przecież na Pomorzu Polacy często wygrywali bądź przegrywali niepodległość. To tu urodził się i spędził młodość autor słów do polskiego hymnu narodowego – Józef Wybicki. To tu rozpoczęła się II wojna światowa i tu narodziła się „Solidarność”, która rozbiła powojenny ład.

W teksty o danych miejscach zostały wplecione legendy, podania, czasem dość szczegółowe opisy dotyczące konstrukcji budowli, albo malowniczych krajobrazów. Zdarzają się też komentarze, czy krótkie wypowiedzi. Każde warte zobaczenia miejsce jest bogato zilustrowane, a także opatrzone ikonami informującymi o najważniejszych atrakcjach oraz praktycznymi wskazówkami na temat dojazdu.