70 urodziny Patrona NSZZ „Solidarność”

Minęło 70 lat od urodzin patrona naszego związku bł. ks. Jerzego Popiełuszki. W Suchowoli i w Okopach na Podlasiu 9 i 10 września odbyły się uroczystości związane z 70. rocznicą urodzin błogosławionego ks. Jerzego. Zamordowany w 1984 roku przez SB duchowny pochodził z tej parafii. Urodził się w pobliskiej wsi Okopy.

Zdjęcie: Krzysztof Żmuda

Uroczystości rozpoczęły się w sobotę w południe na placu przed pomnikiem bł. ks. Jerzego Popiełuszko. W południe w niedzielę odprawiona została polowa msza święta.

W obchodach rocznicowych brała udział rodzina ks. Jerzego, mieszkańcy gminy Suchowola, przedstawiciele władz państwowych i samorządowych, związkowcy z pocztami sztandarowymi m.in. z Gdańska poczet z historycznym sztandarem MKS i związkowcy z Remontowej Shipbuilding, z przewodniczącym stoczniowej „S” Krzysztofem Żmudą.
Przybyły delegacje związkowe m.in. z Dolnego Śląska, PZL Świdnik, z Kopalni
Bogdanka, Huty Warszawa (obecnie Huty ArcelorMittal Warszawa), z PKP, Huty Szkła Krosno, Regionu Podlasie.

Prezydent w liście odczytanym przez dyrektor generalną kancelarii prezydenta Grażynę Ignaczak-Bandych napisał do uczestników uroczystości, że w Suchowoli i Okopach zaczęło się to wszystko, czego ksiądz Jerzy dokonał, za co był ceniony, a teraz jest czczony i co było „źródłem jego powołania i drogi do świętości”, zaś był dla Polaków za życia „dobrym pasterzem i przewodnikiem duchowym w zmaganiach z komunizmem, a dzisiaj w wolnej Polsce mamy w nim wielkiego patrona i bardzo ważny autorytet wskazujący wzorce postępowania zarówno w życiu publicznym jak zawodowym i prywatnym”.

Premier Beata Szydło podkreśliła w liście odczytanym przez wojewodę podlaskiego Bohdana Paszkowskiego, że „dzieło życia błogosławionego ks. Jerzego stało się naszym narodowym symbolem sprzeciwu wobec komunistycznego systemu, a także wymownym znakiem ofiary w imię wolności i godności człowieka”.

Ks. Jerzy Popiełuszko urodził się we wsi Okopy 14 września 1947 r. Był synem Marianny i Władysława, rolników. Od 1954 r. uczył się w szkole w Suchowoli, w miejscowym kościele był ministrantem, w latach 1961-65 uczył się w suchowolskim liceum ogólnokształcącym. Tu zdał maturę, a potem wstąpił do Metropolitalnego Seminarium Duchownego pw. św. Jana Chrzciciela w Warszawie. Został jako alumn powołany do odbycia zasadniczej służby wojskowej m.in. w jednostce w Bartoszycach.

Przypomnimy, że pochodzący z Podlasia ze wsi Okopy ksiądz Popiełuszko od sierpnia 1980 r.  wspierał „Solidarność”. Tam, skąd pochodził ksiądz Jerzy nikomu nie trzeba było tłumaczyć, co to jest komuna.

W maju 1980 roku ksiądz Jerzy trafił do kościoła św. Stanisława Kostki na warszawskim Żoliborzu. Z tego czasu jawił się jako „prosty, nieśmiały, jakby zalękniony” młody ksiądz.

W czasie strajku 31 sierpnia 1980 roku odprawił mszę św. w Hucie Warszawa. W stanie wojennym w kościele św. Stanisława Kostki organizował msze za Ojczyznę. Do kościoła św. Stanisława Kostki przyjeżdżali ludzie z całej Polski.

Swoją pracę duszpasterską opierał na przesłaniu: „Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj”.

Wieczorem 19 października 1984 r. funkcjonariusze Służby Bezpieczeństwa Grzegorz Piotrowski, Leszek Pękala, Waldemar Chmielewski, przebrani w mundury milicjantów z „drogówki” zatrzymali fiata, którym powracał z Bydgoszczy z parafii Świętych Polskich Braci Męczenników do Warszawy ks. Jerzy Popiełuszko.

Bł. ks. Jerzy Popiełuszko, patron NSZZ „Solidarność” zapłacił cenę życia za głoszenie prawdy i stawanie w obronie skrzywdzonych i prześladowanych robotników. Został zamordowany 19 października 1984 r. przez oprawców z Grupy „D” Departamentu IV MSW. 30 października 1984 r. zmasakrowane ciało kapłana wyłowiono z Wisły w okolicach tamy we Włocławku.

Bezpośredni sprawcy zbrodni – inaczej niż w dziesiątkach innych przypadków, zostali wykryci i osądzeni. Działania tego „szwadronu śmierci” inspirował Adam Pietruszka, pułkownik Służby Bezpieczeństwa, zastępca dyrektora Departamentu IV MSW do walki z Kościołem.

17 stycznia 1982 r. ksiądz Popiełuszko odprawił pierwszą mszę świętą za Ojczyznę i tych, którzy dla niej cierpią.

- Ponieważ przez wprowadzenie stanu wojennego odebrano nam wolność słowa, dlatego wsłuchując się w głos własnego serca i sumienia, pomyślmy o tych siostrach i braciach, których pozbawiono wolności -  mówił tego dnia ksiądz Jerzy.

W 1982 r. SB rozpoczęły akcję rozpracowywania księdza o kryptonimie „Popiel”.

12 września 1984 r. moskiewskie „Izwiestia” donosiły:

- Wojowniczy i wojujący ksiądz Popiełuszko przekształcił swoje mieszkanie w składnicę literatury nielegalnej i ściśle współpracuje z zaciekłymi kontrrewolucjonistami. Czy możliwe jest, aby Popiełuszko i podobni mu duchowni mogli zajmować się rozrabiacką działalnością polityczną wbrew woli wyższej hierarchii kościelnej – zastanawiał się sowiecki „politruk”.
Tydzień później 19 września 1984 r. rzecznik rządu Jerzy Urban w tygodniku „Tu i teraz” napisał o „Seansach nienawiści”:

- W inteligenckiej części warszawskiego Żoliborza stoi kościół księdza Jerzego Popiełuszki, obok św. Brygidy w Gdańsku najbardziej renomowany klub polityczny w Polsce. Co tam więc robi natchniony polityczny fanatyk, Savanorola antykomunizmu?  Jednym słowem, ten mówca ubrany w liturgiczne szaty nie mówi niczego, co byłoby nowe lub ciekawe dla kogokolwiek. Urok wieców, jakie urządza, jest całkiem odmiennej natury. Zaspokaja on czysto emocjonalne potrzeby swoich słuchaczy i wyznawców politycznych. W kościele księdza Popiełuszki urządzane są seanse nienawiści – pisał rzecznik rządu Jaruzelskiego, późniejszy ulubieniec części „salonów” III RP szczując przeciwko kapłanowi.

W tym czasie Adam Pietruszka poleca podkomendnym: „dosyć tej zabawy z Popiełuszką i Małkowskim. Trzeba nimi  wstrząsnąć, żeby to było na granicy zawału serca, żeby to było ostrzeżenie”.
Pod koniec września 1984 r. ksiądz Jerzy mówi, żegnając się z ojcem:

- Jakbym zginął, to tylko nie płaczcie po mnie.

W protokole oględzin ciała kapłana zapisano: „Zwłoki ubrane w czarne spodnie zabrudzone ziemią na całej powierzchni, sutanna koloru czarnego podwinięta do pasa. Do obu nóg przywiązany jest worek jutowy, w którym znajdują się kamienie”.

6 czerwca 2010 r. w Warszawie na placu Piłsudskiego ogłoszono ks. Jerzego Popiełuszkę błogosławionym Kościoła katolickiego.

Krzysztof Żmuda, ASG