Koncert „W hołdzie Wolności”: 1 września w Muzeum II Wojny Światowej

W Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku odbędzie się 1 września br. koncert upamiętniający 79 rocznicę wybuchu II wojny światowej pt. „W hołdzie Wolności”.

79. rocznica wybuchu II Wojny Światowej zobowiązuje do godnego upamiętnienia ofiar najtragiczniejszego konfliktu w dziejach ludzkości i jest okazją, by oddać hołd wolności, za którą wielu oddało życie, a która dziś szczęśliwie jest naszą rzeczywistością.

Koncert „W hołdzie Wolności” będzie okazją, by wysłuchać utworów przepełnionych siłą, niezłomnością i marzeniami narodu w oryginalnych, jazzowych aranżacjach autorstwa znanego na całym w świecie pianisty, aranżera i kompozytora, Andrzeja Jagodzińskiego, zdobywcy dwóch Fryderyków: Jazzowy muzyk roku i Jazzowa płyta roku.

Muzycy polskiej sceny zaprezentują między innymi, takie utwory jak: „Preludium e-moll”, „Wojenko, wojenko”, „Deszcz jesienny deszcz”, „Mury”, „Nie pytaj o Polskę” czy „Biały Krzyż” w wersji jazzowej.

Muzycy wystąpią w składzie:

Andrzej Jagodziński – aranżacje, fortepian, akordeon, Nula Stankiewicz (wokal), Agnieszka Wilczyńska (wokal), Janusz Strobel (gitara), Adam Cegielski (kontrabas), Czesław Bartkowski (perkusja), Robert Murakowski (trąbka)

Andrzej Jagodziński – jeden z najwybitniejszych i najbardziej znanych w świecie polskich pianistów jazzowych, kompozytor, aranżer i pedagog. Laureat festiwalu „Złota Tarka” w 1979 roku. Współpracował z elitą polskiego jazzu: Old Timers, Swing Session, Quintessence, String Connection, Kwartet Janusza Muniaka, Kwartet Tomasza Szukalskiego, Polish All Stars Jarosława Śmietany, formacje Jana „Ptaszyna” Wróblewskiego. W 1993 roku założył trio firmowane jego nazwiskiem, które zasłynęło dzięki aranżacjom utworów Fryderyka Chopina. Andrzej Jagodziński Trio odniosło wielki sukces artystyczny i komercyjny (albumy „Chopin”, „Chopin Once More”, „Les Brillantes”, „Sonata b-moll”), koncertując niemal na wszystkich kontynentach (m.in. w Jazz Yatra – Bombay, Ost -West Nurnberg, Jazz in Europe-Paris, Skane Festivalen in Malmo, Edinburgh Art Festival, Ankara Music Festival, Leverkusener Jazz Tage, Istanbul International Festival, Ankara Music Festival). Artysta wydał dotychczas ponad 40 płyt. W 2014 roku płyta CHOPIN została uznana przez fanów najlepszą płytą jazzową ostatniego 20-lecia.

Bilety w cenie 45 zł można nabyć w kasach Muzeum oraz na stronie muzeum1939.pl

Projekt realizowany w ramach obchodów stulecia odzyskania niepodległości.

Czas: 1 września 2018 rok, godz. 18. Miejsce: Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku, pl. Bartoszewskiego 1, sala konferencyjna (poziom -3)