Święta za 247 złotych

Święta Wielkanocne będą dla wielu z nas okazją do zadumy i refleksji teologicznej, a dla innych okazją do miłego spędzenia wolnego czasu. 58 proc. dorosłych Polaków przewiduje, że w związku ze Świętami Wielkanocnymi wyda więcej pieniędzy na artykuły spożywcze i codziennego użytku niż na co dzień. Wydatki – w związku ze świętami, wzrosną średnio o 247 złotych. 67 proc. respondentów będzie organizowało lub współorganizowało zbliżające się święta – wynika z badań instytutu badawczego ARC Rynek i Opinia, na które powołuje się portal wGospodarce.pl.

Co czwarty (24 proc.) Polak nie jest pewny, czy na przygotowania do świąt wyda więcej na produkty spożywcze i codziennego użytku, np. kosmetyki czy nie.

Niemal co piąty rodak (18 proc.) nie zamierza zwiększać swoich wydatków w związku ze zbliżającymi się świętami.

Przygotowując się do świąt, Polacy odwiedzą średnio ponad 7 różnych sklepów. Co trzeci Polak (32 proc.) by zrobić zakupy odwiedza o jeden sklep więcej niż zazwyczaj. Co piąty badany (22 proc.) w okresie przedświątecznym odwiedza o dwa sklepy więcej niż przeciętnie w ciągu miesiąca. 28 proc. Polaków nie zmienia miejsc zakupu ze względu na święta.