60 tysięcy za 9 rysunków

Jak podaje portal Wirtualna Polska, Ministerstwo Zdrowia kupiło obrazki rysownika Henryka Sawki, za pomocą których chce wytłumaczyć pacjentom, na czym polega tzw. pakiet onkologiczny. Za obrazki zapłaciło… 60 tys. zł.

Tzw. pakiet onkologiczny zakłada m.in., że pacjent, u którego wykryto nowotwór, szybciej uzyska fachową pomoc. Żeby wyjaśnić pacjentom, co dokładnie zmieni się w leczeniu, ministerstwo uruchomiło stronę internetową www.pakietonkologiczny.gov.pl.

Na stronie znajduje się dziewięć obrazków Henryka Sawki. – Ministerstwo Zdrowia podjęło współpracę z Henrykiem Sawką ze względu na potrzebę przekazania pacjentom – w przystępny i zapadający w pamięć sposób – informacji dotyczących zmian w systemie opieki zdrowotnej – tłumaczy Krzysztof Bąk, rzecznik prasowy ministra zdrowia. Być może rysunki rzeczywiście ułatwiają zapamiętanie informacji, zaskakuje jednak kwota, jaką na nie wydano – 60 tys. zł. – Projekt obejmował opracowanie i przedstawienie w postaci szkiców pomysłów na treści rysunków prezentujących pacjentom informacje dotyczące szybkiej terapii onkologicznej – informuje rzecznik ministra Bartosza Arłukowicza, dodając, że kwota jest wynikiem negocjacji prowadzonych z rysownikiem przez ministerstwo zdrowia.

Jak dowiedziała się redakcja Wirtualnej Polski, Henryk Sawka przygotował kilkadziesiąt szkiców, z których wybrano tylko część. Współpracownik rysownika twierdzi, że kwota, którą zapłaciło ministerstwo, nie jest wygórowana. – Ministerstwo zostało ulgowo potraktowane, jeśli chodzi o wynagrodzenie dla Henryka Sawki. Potraktował to jako akcję społeczną. Inni musieliby zapłacić więcej – mówi.

Ministerstwo Zdrowia zatrudnia swoich grafików, którzy mogliby wykonać podobne rysunki w ramach codziennej pracy. Czy nie lepiej byłoby wydać rzeczone 60 tys. zł na dofinansowanie lub refundację leczenia chorych na raka? W końcu nazwisko znanego rysownika nie ma mocy uzdrawiającej.

Rys. Barbara Ruszkowska