60-latki bez pracy

88,9 tysiąca bezrobotnych sześćdziesięciolatków zarejestrowano w urzędach pracy w czerwcu br. Dziesięć lat temu było ich 16,8 tysiąca. Aż 61,3 tysiąca 60+ bez pracy to długotrwale bezrobotni. W 2006 r. ta grupa liczyła 15,3 tysiąca. To dane Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej.

Stale wzrastająca liczba bezrobotnych 60+ to wynik wydłużenia wieku emerytalnego. Znaczną większość stanowi grupa długotrwale bezrobotnych. Dane pokazują, że pracodawcy tej grupie wiekowej nie oferują pracy. Sześćdziesięciolatków nie chroni też zagwarantowany prawnie prawie czteroletni okres ochronny przed przejściem na emeryturę. Wielu pracodawców pozbywa się starszych pracowników zanim obejmie ich okres ochronny.

Dodajmy, że dane MPiPS nie oddają w pełni skali bezrobocia wśród sześćdziesięciolatków. Wiele zwolnionych kobiet mając problemy ze znalezieniem nowej pracy, decyduje się pozostać na utrzymaniu męża i nie rejestruje się w urzędzie pracy.