Wybory lidera Międzynarodowej Organizacji Pracy

7 listopada br. Guy Ryder ponownie został wybrany na stanowisko dyrektora generalnego Międzynarodowej Organizacji Pracy. 5-letnia kadencja rozpocznie się w 2017 r.

Guy Ryder otrzymał 54 głosy spośród 56 głosujących przedstawicieli rządów, pracodawców i pracowników, czyli członków Rady Administracyjnej MBP. Był jedynym kandydatem.

- Dziękuję członkom Rady Administracyjnej za okazane mi zaufanie. Moja druga kadencja rozpocznie się w czasie kiedy świat pracy doświadcza zmian i transformacji na niespotykaną skalę. Jednym z atutów, który posiadamy do pracy nad tymi zmianami jest nasza unikalna trójstronna struktura: przedstawiciele rządów, pracodawców i pracowników będą odgrywać kluczową rolę w kształtowaniu przyszłości pracy, wzmacniając sprawiedliwość społeczną jako wiodący czynnik w kształtowaniu polityki międzynarodowej – powiedział Ryder po  reelekcji.

Ryder przestrzegł też, że „zaprzeczenie sprawiedliwości społecznej na niepokojącą skalę stanowi realne zagrożenie dla stabilności i ostatecznie dla pokoju w naszych społeczeństwach” i wezwał, aby poprzez ideę godnej pracy, MOP stała się liderem w agendzie ONZ na Rzecz Zrównoważonego Rozwoju 2030.

Guy Ryder ma 35-letnie doświadczenie w świecie pracy. Rozpoczął działalność w Dziale Zagranicznym brytyjskich związków zawodowych TUC.

W 1998 r. został w MOP dyrektorem Biura ds. Pracowniczych ACTRAV. W 2010 r. awansował na stanowisko dyrektora wykonawczego odpowiedzialnego za międzynarodowe standardy pracy. Ma 60 lat. Wykształcenie pobierał na uniwersytetach w Cambridge i Liverpool.