Nowe podpisy za projektem ograniczenia handlu w niedziele

Blisko 700 nowych podpisów zebrano 9 sierpnia w Gdańsku i Gdyni oraz w innych miastach naszego Regionu podczas ogólnopolskiej akcji zbierania podpisów osób popierających obywatelski projekt ustawy ograniczającej handel w niedziele.

Zdjęcia:Olga Zielińska

– Podobno dążymy do tego, aby w Polsce obowiązywały standardy europejskie. Wszystkie sieci handlowe, które działają w Polsce i mają tam swoje siedziby wprowadzają zupełnie inne standardy pracy. Tam są wolne niedziel. Pytam więc: Dlaczego nie ma ich w Polsce? – mówił Jan Szewczyk, kierownik Działu Organizowania i Rozwoju RG NSZZ „S”, który koordynował akcję zbierania podpisów w Regionie Gdańskim.

W Gdańsku podpisy zbierane były od godz. 11 do godz. 13 na Długim Targu przy fontannie Neptuna oraz przy Galerii Bałtyckiej. W Gdyni podpisy można było złożyć na Bulwarze Nadmorskim.

– Uważam, że niedziele powinny być wolne od pracy. To czas, kiedy rodzina powinna być razem – mówiła pani Kasia, która złożyła podpis pod listą poparcia dla akcji. – Od dwóch lat mieszkam w Niemczech. Początkowo było to dla mnie dziwne, że w niedzielę nie mogę zrobić zakupów, ale szybko się przyzwyczaiłam. Jeśli nie zrobię zakupów wcześniej, muszę na przykład cukier pożyczyć od sąsiadki.

Największe zdziwienie wśród przechodniów zrobiła myszka Miki, która także podpisała się pod akcją poparcia dla ograniczenia handlu w niedziele.

– Jestem po stronie tych, co ciężko pracują – mówiła pani przebrana w kostium myszki Miki. – Dlatego uważam, że przynajmniej w niedziele powinni mieć zapewniony wolny dzień od pracy.

Szczególne zrozumienie dla akcji zbierania podpisów pod obywatelskim projektem ustawy wykazywali młodzi ludzie.

– Pamiętam, kiedy byłam małą dziewczynką moi rodzice chodzili ze mną w niedziele do parku. Byłam wtedy szczęśliwa. Dziś rodzice zabierają dzieci do galerii handlowych. Tak nie powinno być – mówiła pani Ania.

W Gdyni na Bulwarze Nadmorskim przy naszym stanowisku zatrzymało się w tym samym czasie kilkaset osób. Mimo, że nie wszyscy zdecydowali się na poparcie akcji pod projektem ustawy podpisało się blisko dwieście osób.

- Wśród tych, którzy zdecydowali się poprzeć naszą akcję był cały przekrój społeczny. Od ludzi młodych, którzy dopiero co wkroczyli w pełnoletność po seniorów. Zbieranie podpisów przebiegało płynnie. Obyło się bez jakichkolwiek incydentów – relacjonuje Aleksander Kozicki, kierownik gdyńskiego oddziału naszego Związku.

Inicjatorem obywatelskiego projektu ustawy o ograniczeniu handlu w niedziele jest Krajowy Sekretariat Banków, Handlu i Ubezpieczeń NSZZ „Solidarność”.

Przypominamy i zachęcamy!

Podpisy można nadal składać w budynku „Solidarności”, Gdańsk, ul. Wały Piastowskie 24, pokój 105 (na I piętrze), w godz. 9-16.