500+ nie wlicza się do dochodu rodziny

Czy otrzymywane świadczenie wychowawcze z programu Rodzina 500 plus należy uwzględniać przy ustalaniu sytuacji materialnej rodziny pracownika do celów podziału środków z ZFŚS?

Przykład:

Pracownik zamierza skorzystać z dofinansowania do zorganizowanego wypoczynku dziecka (kolonii) ze środków Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Wysokość świadczenia jest uzależniona od dochodu rodziny pracownika oraz od jego sytuacji życiowej i rodzinnej. Czy otrzymywane świadczenie wychowawcze 500 + należy uwzględniać przy ustalaniu kryterium dochodowego pracownika?

Odpowiedź:

Świadczenie wychowawcze uzyskiwane z programu 500+ jest nieopodatkowane i nie stanowi dochodu w myśl przepisów podatkowych. Nie wlicza się go także do dochodu przy ustalaniu prawa do świadczeń z pomocy społecznej czy rodzinnych. Ostatnie zmiany legislacyjne wprost przesądziły, iż w postępowaniu sądowym w sprawie o alimenty, sąd nie będzie brał pod uwagę faktu, iż dziecko otrzymuje świadczenie wychowawcze. Nie ma więc podstaw do wątpliwości, że pieniędzy z programu 500+ nie należy brać pod uwagę przy badaniu dochodu przypadającego na członka rodziny.

Może być natomiast brane pod uwagę przy analizie jego sytuacji życiowej, która jest kolejnym kryterium socjalnym i niekiedy stosuje się je łącznie z sytuacją materialną. Szczegółowe zasady przyznawania świadczeń powinien zatem określać regulamin ZFŚS.

Stan prawny na 30.08.2016 r.

Maria Szwajkiewicz