Będzie stoczniowa debata? Karol Guzikiewicz zaprasza posła PO Jerzego Borowczaka

Karol Guzikiewicz, pracuje w Stoczni Gdańsk, jest też wiceprzewodniczącym stoczniowej „Solidarności”, a Jerzy Borowczak był swego czasu jej pracownikiem. Dzisiaj jako poseł PO Borowczak w swoim medialnym przedwyborczym przekazie podaje, że przyczynił się do „odbudowy z sukcesem polskiego przemysłu stoczniowego”.

Poseł Borowczak chwali się też, że to m.in.  dzięki jego sejmowej pracy w polskim przemyśle stoczniowym pracuje obecnie – jak sam wylicza – 32 tysiące osób.

– Mój osobisty, bezpośredni wkład, polega na stworzeniu w tym przemyśle 1000 miejsc pracy – twierdzi poseł PO.

W związku z  tymi wypowiedziami posła Jerzego Borowczaka kandydujący z listy PiS Karol Guzikiewicz proponuje debatę, a jej tematy to polityka państwa wobec przemysłu i  antypracownicze, jak je ocenia Guzikiewcz, inicjatywy rządowe PO-PSL.
Miejscem debaty będzie Sala BHP Stoczni Gdańskiej.

– Politycy PO mówią, że jest 30 tysięcy stoczniowców. Nie jest to niestety prawda. Jednak tylko kilka tysięcy pracuje na umowę o pracę. Przed nami jest odbudowa przemysłu związanego z morzem, czyli stoczni i rozwój portów oraz stworzenie warunków dla naszego rybołówstwa, byśmy nie oddawali pola zagranicznym armatorom. Regulacje prawne i finansowe powinny pomóc PŻM i PLO w celu odbudowy floty budowanej w polskich stoczniach. Liberałowie wymyślili, że nie stać nas na polską flotę, na polską banderę. Tacy to gospodarze, najlepiej czujący się na państwowej posadzie. Przed nami odbudowa przemysłu morskiego by rozruszać gospodarkę Wybrzeża – mówi Karol Guzikiewicz w wywiadzie dla Magazynu Solidarność.