47 rocznica Grudnia ’70 oraz 36 rocznica wprowadzenia stanu wojennego

16 grudnia – Gdańsk (sobota)

godz. 16.00 – Gdańsk, uroczysta msza święta w kościele Świętej Brygidy w Gdańsku; Przemarsz pod pomnik Poległych Stoczniowców; Apel Poległych; Złożenie wieńców i wiązanek kwiatów;  Spotkanie w sali BHP (ul. ks. Jerzego Popiełuszki);

17 grudnia – Gdynia (niedziela)

godz. 6.00 – Gdynia Stocznia, pomnik Ofiar Grudnia 1970. Apel Poległych; Modlitwa; Wystąpienia; Składanie wieńców i kwiatów (uwaga: zbiórka na kwadrans przed godz. 6);

godz. 16.30 Gdynia, uroczysta msza święta w kościele Najświętszego Serca Pana Jezusa; Przemarsz pod pomnik na placu Wolnej Polski (przy Urzędzie Miasta); Apel Poległych i salwa honorowa; Modlitwa; Wystąpienia; Złożenie wieńców i kwiatów. (Przed mszą św. – program słowno-muzyczny w wykonaniu uczniów Szkoły Podstawowej nr 40 w Gdyni, godz. 15.50);

Poza tym zaplanowano m.in.:

13 grudnia – Gdańsk, Sala BHP, godz. 17.00: Emisja filmu o Stowarzyszeniu Godność pt. „Zawsze wierni”, po filmie dyskusja o działalności opozycyjnej członków stowarzyszenia w latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych XX wieku na Wybrzeżu (org.: TVP – Oddział w Gdańsku, Stowarzyszenie Godność, Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „S”);

13 grudnia – Gdańsk Przymorze, godz. 15.30, złożenie wieńców i zapalenie zniczy pod pomnikiem dwóch obrońców Solidarności i Wolności: świętego Jana Pawła II i Ronalda Reagana; o godz. 16.00 – pod pomnikiem Anny Walentynowicz; godz. 16.30 – pod pomnikiem Poległych Stoczniowców (org.: Stowarzyszenie Godność);

13 grudnia – Gdynia, godz. 18.00, msza św. w kościele oo. Redemptorystów w Gdyni w rocznicę wprowadzenia stanu wojennego; program słowno-muzyczny w wykonaniu młodzieży z V LO; przejście pod pomnik Ofiar Komunizmu przy ul. Pułaskiego, złożenie kwiatów (org. Zarząd Regionu Gdańskiego – Oddział NSZZ „Solidarność” w Gdyni i Urząd Miasta w Gdyni);

14 grudnia – Łęgowo, godz. 11.15, uroczysta akademia w Szkole Podstawowej im. Bohaterów Grudnia 1970 połączona z wręczeniem stypendiów im. NSZZ „Solidarność”. (org.: dyrekcja szkoły oraz Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”);

15 grudnia – Gdańsk, plac Solidarności, godz. 10.00, zapalenie zniczy, złożenie wieńców i kwiatów pod pomnikiem Poległych Stoczniowców m.in. przez pracowników Stoczni Gdańskiej SA oraz delegacje szkół (Org.: Zarząd Regionu Gdańskiego „S” oraz Komisja Zakładowa NSZZ „S” Stoczni Gdańskiej);

15 grudnia – Gdańsk, Sala BHP, godz. 13.00, wręczenie wyróżnień „Świadek Historii” (org. Instytut Pamięci Narodowej – Oddział w Gdańsku);

16 grudnia – Gdynia, uroczysty pogrzeb skazanych w 1952 roku, w sfingowanym procesie, na śmierć oficerów Marynarki Wojennej: Stanisława Mieszkowskiego, Jerzego Staniewicza oraz Zbigniewa Przybyszewskiego, godz. 10.00 – msza św. w kościele Garnizonowym (Gdynia Oksywie, ul. Śmidowicza), po mszy św. przejście na cmentarz Oksywski (górny). (org.: Biuro Bezpieczeństwa Narodowego, Ministerstwo Obrony Narodowej, miasto Gdynia);

16 grudnia – Gdańsk, godz. 15.00, zapalenie zniczy pod tablicą pamiątkową na budynku b. KW PZPR; godz. 15.20 – pod pomnikiem upamiętniającym śmierć Antoniego Browarczyka (org. Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „S”).

Katalog uroczystości i imprez nie jest zamknięty. Informacje będą na bieżąco aktualizowane.