PiS wygrywa, PO i PSL biorą mandaty w sejmikach

Według oficjalnych wyników wyborów do sejmików wojewódzkich mimo, że najwięcej głosów do sejmików zdobyło PiS – 26,85 proc. to w przeliczeniu na mandaty PO, która otrzymała mniej głosów, otrzyma więcej mandatów w wojewódzkim samorządzie.

Po serii kompromitacji w liczeniu głosów również podczas konferencji prasowej obwieszczającej wyniki Stefan Jaworski, przewodniczący Państwowej Komisji Wyborczej pomylił się zaniżając o dwa urobek mandatów PiS, a zawyżył o dwa liczbę mandatów dla PSL.

Co ciekawe sondaż exit poll wykonany bezpośrednio po akcie wyborczym dawał PiS 32 proc. poparcia. Po tygodniu po weryfikacji głosów stopniało ono o 6 proc.

W kraju ostatecznie Platforma Obywatelska dostanie 179 mandatów do sejmików wojewódzkich. Prawo i Sprawiedliwość – 171 mandatów, a PSL – 157 (23,68 proc.). SLD cieszący się poparciem 8,78 proc. – 28 miejsc.

Wynika to z podziału mandatów w poszczególnych województwach według metody D’Hondta. Stąd różnica pomiędzy liczbą uzyskanych mandatów, a odsetkiem oddanych głosów. Liczy się głosy w skali województw i tylko te komitety, które przekroczyły 5-procentowy próg wyborczy uczestniczą w podziale mandatów. Jednak sam podział mandatów następuje w okręgach wyborczych. Podział mandatów nie przekłada się wprost proporcjonalnie na odsetek uzyskanych głosów.

W woj. pomorskim to PO ma najwięcej 17 mandatów w 33-osobowym Sejmiku Województwa Pomorskiego z 40,74 proc. głosów (w 2010 r. w wyborach do sejmiku Platforma uzyskała 43,75 proc. głosów).

PiS poparło 23,04 proc. głosujących, którzy oddali ważne głosy. (W 2010 r. PiS zdobyło poparcie 18,79 proc.). Partia Jarosława Kaczyńskiego ma 9 mandatów.

PSL zdobyło 7 mandatów (17,43 proc. poparcia, w 2010 r. – 9,43 proc.).

Próg wyborczy przekroczył też Komitet Wyborczy SLD-Lewica Razem uzyskując poparcie 7,78 proc. wyborców, ale koalicja ta nie zdobyła mandatu.

Mandaty dla PO zdobyli m.in. marszałek województwa, Mieczysław Struk, członkowie zarządu województwa: Ryszard Świlski, Wiesław Byczkowski i Hanna Zych Cisoń oraz  dotychczasowy wiceprezydent Sopotu, Bartosz Piotrusiewicz.

PiS w sejmiku reprezentować będą m.in. Anna Gwiazda, były wojewoda Piotr Karczewski i Danuta Sikora oraz rekomendowany przez Ruch Społeczny im. Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego – Jarosław Bierecki.

PSL reprezentować będą m.in. członek zarządu województwa Czesław Elzanowski, były piłkarz Janusz Kupcewicz oraz wójt Krzysztof Trawicki i Józef Sarnowski.

Frekwencja w wyborach do sejmiku na Pomorzu wyniosła 45,68 procent.

Głosy nieważne oddało aż 144 tys. 248 wyborców, czyli 17,85 proc. wszystkich oddanych głosów. Najwięcej nieważnych głosów oddano w powiecie sztumskim, 28,54 proc.

Pięcioprocentowego progu uprawniającego nie przekroczyły Komitet Wyborczy Nowa Prawica Janusza Korwin-Mikkego (4,47 proc.), Ruch Narodowy (1,78 proc.), Twój Ruch (1,56 proc.), Demokracja Bezpośrednia (1,43 proc.) i Liga Polskich Rodzin (1,41 proc.).

PO wygrała wybory do sejmiku województwa zachodniopomorskiego, pomorskiego, lubuskiego, kujawsko-pomorskiego, wielkopolskiego, opolskiego, śląskiego, dolnośląskiego.

PiS zdobyło najwięcej mandatów w wyborach do sejmiku w województwach: podkarpackim, podlaskim, lubelskim, małopolskim, mazowieckim i łódzkim.

PSL zwyciężyło w sejmiku województw: świętokrzyskiego i warmińsko-mazurskiego.

W skali kraju, w wyborach samorządowych na wszystkich szczeblach oddano 9,76 proc. W wyborach do sejmików wojewódzkich było to aż 17,93 proc. głosów nieważnych.

ASG