40. rocznica pielgrzymki Jana Pawła II do Ojczyzny: w Sali BHP spotkanie „S” z premierem i prezesem PiS

Premier Mateusz Morawiecki, ks. metropolita Sławoj Leszek Głódź i prezes PiS Jarosław Kaczyński i włoski konserwatywny polityk Rocco Buttiglione w Sali BHP będą gośćmi NSZZ „Solidarność” w poniedziałek 3 czerwca br.

Tego dnia w historycznej Sali BHP Stoczni Gdańskiej odbędą się uroczystości związane z 40. rocznicą pierwszej pielgrzymki Jana Pawła II do Ojczyzny. W programie jest m.in. wręczenie tytułu Człowieka Roku Tygodnika Solidarność ks. kanonikowi Ludwikowi Kowalskiemu i konferencja naukowa „Obudził w nas Solidarność – 40. rocznica pierwszej pielgrzymki Jana Pawła II do Ojczyzny”” oraz otwarcie wystawy „Ojciec Święty z Solidarnością – Solidarność z Ojcem Świętym” przed Salą BHP.

Uroczystości z udziałem premiera Mateusza Morawieckiego, prezesa PiS Jarosława Kaczyńskiego i metropolity gdańskiego Sławoja Leszka Głódzia zaczną się kwadrans przed godz. 10. Przewidziane jest w sali BHP wystąpienie premiera, prezesa PiS oraz ks. metropolity. W ramach konferencji „Obudził w nas Solidarność. 40. Rocznica pierwszej pierwszej pielgrzymki Jana Pawła II do Ojczyzny” udział wezmą prof. Rocco Buttiglione, włoski konserwatywny polityk i minister ds. europejskich w rządzie Silvia Berlusconiego, ks. prof. Władysław Zuziak i ks. prof. Jarosław Jagiełło z Uniwersytetu Papieskiego im. Jana Pawła II w Krakowie oraz prof. Jakub Stelina z Uniwersytetu Gdańskiego.

Prof. Rocco Buttiglione wraz z wicepremierem, ministrem kultury i dziedzictwa narodowego prof. Piotrem Glińskim otworzą wystawę złożoną z materiałów Archiwum Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” pod tytułem „Ojciec Święty z Solidarnością – Solidarność z Ojcem Świętym”.

9.45 – złożenie kwiatów przy pomniku Poległych Stoczniowców

10.00 – powitanie gości i wystąpienie przewodniczącego KK NSZZ „Solidarność” Piotra Dudy.

10.10 – Gala wręczenia tytułu Człowieka Roku Tygodnika Solidarność ks. prałatowi Ludwikowi Kowalskiemu, proboszczowi Bazyliki Św. Brygidy w Gdańsku

10.35 – Wystąpienia: minister Paweł Mucha (list od prezydenta), premier Mateusz Morawiecki, prezes PiS Jarosław Kaczyński i ks. abp Sławoj Leszek Głódź

11.35 – Konferencja naukowa “Obudził w nas Solidarność…” z udziałem: prof. Rocco Buttiglione (Znaczenie powstania NSZZ “S” dla Europy),  ks. prof. Władysław Zuziak (Rola JPII w dojrzewaniu do fenomenu “S”), ks. prof. Jarosław Jagiełło (Nigdy jeden przeciw drugiemu… JPII koncepcja solidarności), prof. Jakub Stelina (Wokół pracy ludzkiej. Encyklika Laborem exercens).

12.50 – otwarcia wystawy “Ojciec Święty z Solidarnością – Solidarność z Ojcem Świętym” dokonają prof. Rocco Buttiglione i wicepremier, minister kultury i dziedzictwa narodowego prof. Piotr Gliński.

ASG