40-lecie Wolnych Związków Zawodowych

W Gdańsku obchodziliśmy jubileusz opozycyjnych wobec systemu PRL WZZ Wybrzeża. 13 związkowców, opozycjonistów z lat 70, zostało uhonorowanych Krzyżami Wolności i Solidarności. Pięć odznaczeń przyznano pośmiertnie. Odsłonięte zostały tablice pamiątkowe.

Wręczenie Krzyży Wolności i Solidarności odbyło się 28 kwietnia br. w Sali BHP w Gdańsku, a uhonorowani zostali: Andrzej Bulc, Józef Drogoń, Andrzej Gwiazda, Jan Karandziej, Mariusz Muskat, Błażej Wyszkowski, Krzysztof Wyszkowski i Lech Zborowski. Pośmiertnie Krzyżami odznaczono zaś Marię Płońską, Kazimierza Szołocha, Annę Walentynowicz, Tomasza Wojdakowskiego i Marka Zborowskiego.

- Nie byłoby wolności i „Solidarności” bez was, bez waszej odwagi i wysiłku. Wy, ludzie Wolnych Związków Zawodowych, byliście pierwszą kompanią kadrową tej walki. Była idea, ale wy tę ideę przekuliście w czyn. Byliście garstką, ale porwaliście setki tysięcy, a później miliony ludzi – powiedział prezes Instytutu Pamięci Narodowej Jarosław Szarek.

Specjalny list do uczestników uroczystości skierował prezydent Andrzej Duda, w którym wskazał, że celem WZZ była „wolna Polska, patriotyczne wartości i troska o dobro wspólne, w szczególności obrona praw pracowniczych i poszanowanie godności ludzi pracy”.

- Powstanie Wolnych Związków Zawodowych było jasnym sygnałem, że nikt, kto w słusznej sprawie stanie do walki z opresyjnym państwem, nie będzie osamotniony. Z tego ducha wyrósł polski Sierpień, a następnie Solidarność – potężny głos narodu zjednoczonego wokół idei wolności – dodał Andrzej Duda.

W sobotę 28 kwietnia w ramach obchodów otwarto na gdańskim Placu Solidarności przygotowaną przez IPN wystawę „Wolne Związki Zawodowe 1978-1980″, a w gdańskiej bazylice św. Brygidy mszę św. odprawił metropolita gdański ks. abp Sławoj Leszek Głódź.

- Celem Wolnych Związków Zawodowych była organizacja obrony interesów ekonomicznych, prawnych i humanitarnych. Prowadzono też wykłady o historii najnowszej, a największą wagę przywiązywano do praktycznych porad prawnych i socjalnych. Przedsierpniowa opozycja trafiła w Trójmieście na wyjątkowo podatny grunt, wstrzeliła się w przełomowy moment historyczny torując drogę do powstania Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność” – powiedział ks. abp Głódź.

Uroczystościom towarzyszył też sztandar Regionu Gdańskiego naszego związku, a uczestniczyła w nich też reprezentacja „Solidarności” z Krzysztofem Doślą, przewodniczącym ZRG NSZZ „S”.

W Gdańsku odsłonięto też kilka tablic pamiątkowych: Marii Płońskiej i Macieja Miatkowskiego na Żabiance, Henryka Lenarciaka na Przymorzu, Stanisława Kowalskiego we Wrzeszczu, Andrzeja Butkiewicza w Śródmieściu.

Na grobach związkowców z WZZ złożono też kwiaty: na grobie Kazimierza Szołocha, Stanisława Kowalskiego, Tadeusza i Marka Zborowskiego, Antoniego Sokołowskiego, Anny Walentynowicz, Aliny Pienkowskiej, Macieja Miatkowskiego, Tomasza Wojdakowskiego, Jana Zapolnika i Marii Płońskiej oraz Henryka Lenarciaka.

ASG