4 marca „pójdzie wiara gromadą Alejami z paradą i piosnkę szturmową zanuci”

Krajowa Defilada Pamięci Żołnierzy Niezłomnych przejdzie po raz czwarty ulicami starego Gdańsku 4 marca 2018 roku. Pójdą w niej pasjonaci historii, członkowie grup rekonstrukcyjnych, w rytm ballady „Ziutka” z batalionu „Parasol” – „A gdy miną już dni walki, szturmów i krwi, bratni legion gdy z Anglii powróci, pójdzie wiara gromadą Alejami z paradą i tę piosnkę szturmową zanuci”.

1 marca przypada Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych, wspomnienie bojowników o niepodległą ojczyznę, upamiętniające żołnierzy niepodległościowego podziemia, wiernych złożonej przysiędze.

Wśród młodych Polek i Polaków od dekady widać fenomen popularności Żołnierzy Wyklętych, nazywanych też Niezłomnymi. Na wojskowych cmentarzach, stadionach, na symbolicznych mogiłach płoną znicze i świece pamięci.

Coraz popularniejszy jest Bieg Tropem Wilczym. Partyzanckie oddziały odtwarzają setki rekonstruktorów, w sformowanych na tę okoliczność pododdziałach, w szynelach i panterkach. Po raz kolejny ulicami miast przejdą tysiące osób w Defiladzie Pamięci Żołnierzy Niezłomnych.

Defilada Niezłomnych organizowana jest przez Fundację „Gladius Gloriae” w związku z  obchodami Narodowego Dnia Pamięci “Żołnierzy Wyklętych”.

Główną jej ideą jest upamiętnienie ludzi, którzy poświęcili życie dla ojczyzny, a którym przez wiele lat odmawiano dobrej pamięci i należnej wdzięczności. Kilkaset tysięcy żołnierzy w tym z Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie nigdy nie doczekało się zwycięskiej defilady wojskowej.

Marszruta Defilady:

• 11:00 Msza św. w bazylice św. Brygidy, przewodniczy metropolita gdański abp Sławoj Leszek Głódź, uczestniczy córka gen. Władysława Andersa, senator Anna Maria Anders

• 12:00 początek defilady, kolumna tworzy się przy bazylice św. Brygidy

• 12:15 wymarsz defilady spod bazyliki oraz przejście pododdziałów ulicami Katarzynki, Podmłyńską, Podwalem Staromiejskim, Targiem Drzewnym, Szeroką, Węglarską, Kołodziejską, Tkacką, Długą do Ratusza Głównego Miasta, gdzie przed symboliczną trybuną oddziały oddadzą cześć kombatantom oraz córce gen. Andersa

• 13:00 uroczyste meldunki oddziałów niezłomnych składane gen. Władysławowi Andersowi”, inscenizacja na Długim Targu

• 13:30 – koncert Tadka Polkowskiego i wspólne śpiewanie piosenek partyzanckich i patriotycznych przed Zieloną Bramą

• do 16:00 –  wspólne zdjęcia, oglądanie transportera opancerzonego SdKfz 251 znanego jako „Szary Wilk”, zdobytego przez powstańców z VIII zgrupowanie „Krybar” 14 sierpnia 1944 r. na 5 dywizji SS Wiking oraz czołgu „Panther”, zdobytego w Powstaniu Warszawskim; wojskowa grochówka prosto z kuchni polowej.

Rekonstruktorskie formacje wojskowe:

• 1 Samodzielna Kompania Komandosów

• 316 Kompania Transportowa

• 1 Samodzielna Brygada Spadochronowa gen. S. Sosabowskiego

• Polskie Siły Powietrzne na Zachodzie

• 3. Wileńska Brygada AK kpt. „Szczerbca”

• Zgrupowanie „Radosław” KG AK

• Wolność i Niezawisłość mjr „Zapory”

• 5. Wileńska Brygada AK mjr „Łupaszki”

• Brygada Świętokrzyska Narodowych Sił Zbrojnych

• XVI Okręg NZW Orzeł-Tęcza Narodowego Zjednoczenia Wojskowego

• Batalion „Czata 49″ Zgrupowanie Kedywu AK „Radosław”