Po awarii systemu liczenia głosów NIK zbada PKW

NIK przyjrzy się wydatkowaniu publicznych pieniędzy na system informatyczny Państwowej Komisji Wyborczej.

- Kontrolerzy NIK sprawdzą, czy pracownicy Krajowego Biura Wyborczego budowali system informatyczny w sposób zgodny z prawem, rzetelny, celowy i gospodarny – poinformował Paweł Biedziak rzecznik prasowy NIK.

Przy wyborach samorządowych w niedzielę późnym wieczorem pojawiły się problemy z systemem informatycznym PKW z serwerem bazy danych. Nie każda komisja terytorialna   mogła wydrukować własny protokół na podstawie wyników ze swojego terytorium i przekazać wyniki właściwemu komisarzowi wojewódzkiemu.

Kontrola NIK rozpocznie się na początku stycznia 2015 r.

NIK w 2003 r. kontrolowała już Krajowe Biuro Wyborcze. Izba stwierdziła wówczas liczne nieprawidłowości i błędy popełnione w fazie planowania oraz organizacji i zarządzania projektem informatycznym, finansowania tego przedsięwzięcia i produkcji oprogramowania oraz konfiguracji systemu informatycznego.