Oby praca nauczycieli i pedagogów była doceniana i szanowana

Obchodzimy dzisiaj Dzień Edukacji Narodowej, święto oświaty i szkolnictwa wyższego ustanowione w 1972 r. jako Dzień Nauczyciela.  Datę wybrano nieprzypadkowo. Upamiętnia ona rocznicę powstania Komisji Edukacji Narodowej (KEN), która została utworzona w dniu 14 października 1773 roku jako próba ratowania stanu oświaty w I Rzeczypospolitej.

- W imieniu Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” Regionu Gdańskiego prosimy o przyjęcie podziękowań i przekazanie życzeń wszelkiej pomyślności z okazji Dnia Edukacji Narodowej – wszystkim Członkom i Sympatykom naszego Związku, wszystkim Osobom związanym z oświatą. Życzymy, aby złe prawo nie niszczyło polskiej szkoły, aby zawód nauczyciela cieszył się szacunkiem społecznym.

Niestety, nie możemy przemilczeć faktu, iż w budżecie na 2015 rok nie zaplanowano (trzeci raz z rzędu) podwyżek dla nauczycieli. Niezwykle trudna jest też często sytuacja płacowa pracowników administracji i obsługi szkół. Szkoda, że z jednej strony – szczególnie w Dniu Edukacji Narodowej – wypowiada się piękne życzenia, gdy rzeczywistość jest bardziej złożona.  Stąd tym bardziej życzymy solidarności pracowniczej – takie życzenia nauczycielom przesyła w ten dzień Prezydium Sekcji POiW NSZZ „S” Regionu Gdańskiego.

- Zawód nauczyciela to trudna i wymagająca praca. Jednocześnie wychowanie i edukacja młodego pokolenia to wielka odpowiedzialność. W tym dniu życzę wszystkim pracownikom oświaty przede wszystkim wiele satysfakcji z pracy z dziećmi i młodzieżą. Życzę Państwu, aby Wasza praca była doceniana i szanowana – napisał Piotr Duda, przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”.