37 rocznica strajków w 1980 roku i powstania NSZZ „Solidarność”

2005-2.qxd

Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” we współpracy z: Komisją Krajową NSZZ „Solidarność”, Miastem Gdańsk, Europejskim Centrum Solidarności, Instytutem Pamięci Narodowej Oddział w Gdańsku

zaprasza 31 sierpnia 2017 roku na obchody 37 rocznicy strajków w 1980 roku i powstania NSZZ „Solidarność”

Główne uroczystości w Gdańsku

● Godz. 15.00 – Uroczyste posiedzenie Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” w sali Akwen (m.in. wystąpienia; wręczenie wyróżnień; wręczenie stypendiów z Funduszu Stypendialnego NSZZ „Solidarność” w Gdańsku).

● Godz. 17.00 – Msza św. w bazylice pw. św. Brygidy oraz złożeniekwiatów pod pomnikiem Księdza Prałata Henryka Jankowskiego.

● Złożenie kwiatów pod Bramą nr 2 Stoczni Gdańskiej.

Uroczystości całego Związku odbędą się 31 sierpnia 2017 r. w Lubinie, gdzie podczas protestów przeciw stanowi wojennemu 31 sierpnia 1982 roku, 35 lat temu, zostały śmiertelnie postrzelone trzy osoby:

● śp. Michał Adamowicz, lat 28,

● śp. Mieczysław Poźniak, lat 26,

● śp. Andrzej Trajkowski, lat 32.

Cześć Ich pamięci! Cześć pamięci wszystkich ofiar drogi  do wolnej Polski!

Pozostałe uroczystości i obchody:

● 13 sierpnia – godz. 10.00 – Gniewino-Strzebielinek. Złożenie kwiatów w byłym miejscu internowania w Strzebielinku, msza św., spotkanie (org. Stowarzyszenie Strzebielinek);

● 13 sierpnia – godz. 9.00 – 13.00, Gdańsk, „Śladami strajku” – Spacer po terenie historycznej Stoczni Gdańskiej oraz wystawie stałej ECS z uczestnikami historycznych wydarzeń (org. ECS);

● 14 sierpnia – Gdańsk. Trzecie święto Sali BHP;

● 14 sierpnia – godz. 19.30 – Gdańsk. Inauguracja festiwalu Solidarity of Arts – Muzyka dla pokoju, koncert Polskiej Filharmonii Bałtyckiej w Sali BHP (org. ECS);

● 15 sierpnia – Gdynia – Sopot – Gdańsk. XXIII ENERGA Maraton Solidarności (start – godz. 10.00);

● 15 sierpnia – Gdańsk. Godz. 9.30 – Złożenie wiązanek kwiatów pod pomnikiem Jana Pawła II i Ronalda Reagana, godz. 10.00 – pod pomnikiem Marszałka Józefa Piłsudskiego, godz. 10.30 – pod pomnikiem Anny Walentynowicz, godz. 12.00 – Msza św. za Ojczyznę w bazylice Mariackiej (org. Stowarzyszenie Godność);

● 24 sierpnia – Gdańsk – godz. 17.00. Sala BHP. Wręczenie Medali Wolności i Solidarności (org. prezes IPN Jarosław Szarek i gdański Oddział IPN);

● 26 sierpnia – godz. 12.00 – 16.00 – Gdańsk, „Strefa Rodziny” – warsztaty z czerpania papieru, druku ulotek itp. (org. ECS);

● 27 sierpnia – Kościerzyna – godz. 9.30 – msza św. dziękczynna w kościele pw. Świętej Trójcy – plac Jana Pawła II (org. Oddział NSZZ „Solidarność” w Kościerzynie);

● 30 sierpnia – Gdynia – godz. 18.00 – złożenie kwiatów pod pomnikiem Ofiar Grudnia ’70 przy rondzie Ofiar Grudnia ’70 (przy przystanku SKM Gdynia Stocznia); godz. 18.30 – Sala Koncertowa Zarządu Portu Gdynia (ul. Rotterdamska) – Uroczysta gala wręczenia odznaczeń „Bohaterom Sierpnia ’80 – Gdynia, spotkanie uczestników strajku Sierpnia 1980 roku w Gdyni;

● 31 sierpnia – Gdynia – godz. 10.00. Złożenie wiązanek kwiatów pod pomnikiem Ofiar Grudnia 1970 (koło Urzędu Miasta, al. J. Piłsudskiego);

● 31 sierpnia – Gdańsk Przymorze – godz. 13.00. Złożenie wiązanek kwiatów pod pomnikiem Jana Pawła II i Ronalda Reagana; Gdańsk Wrzeszcz, godz. 13.30 – złożenie wiązanek kwiatów pod pomnikiem Anny Walentynowicz (org. Stowarzyszenie Godność);

● 31 sierpnia – Gdańsk – godz. 14.00 – złożenie kwiatów pod tablicą upamiętniającą założycieli „Solidarności” oświatowej (ul. Osiek – org. Sekcja i „Solidarność” oświatowa w Gdańsku);

● od 20 sierpnia do 7 września na placu Solidarności w Gdańsku stała wystawa plenerowa poświęcona śp. Annie Walentynowicz (org. IPN Oddział w Gdańsku).

lotos-logo logo PORT GDYNIA