37 Pielgrzymka Ludzi Pracy

Od 14 do 15 września odbyła się coroczna Pielgrzymka Ludzi Pracy na Jasną Górę. Drugiego dnia przed uroczystą mszą głos zabrał przewodniczący NSZZ „Solidarność” Piotr Duda, odnosząc się między innymi do solidarnościowego projektu ograniczenia handlu w niedziele.

IMG-20190916-WA0000 IMG-20190916-WA0003 IMG-20190916-WA0004 IMG-20190916-WA0005

– Przybywamy na Jasną Górę, każdy w swojej intencji, aby podziękować jasnogórskiej Pani za opiekę (…) Bardzo Wam dziękuję, że jesteście, że trwacie. (…) To pierwsza pielgrzymka, na której wspólnie będziemy się modlić z premierem Rzeczypospolitej. Panie Premierze, Bóg zapłać, że jest Pan z nami, jak zawsze zatroskany o sprawy ludzi pracy i że możemy się dzisiaj wspólnie modlić o świat pracy, o lepsze jutro polskiego pracownika. W ubiegłym roku, tutaj w Częstochowie odbył się Krajowy Zjazd Delegatów, a także 24 października, tutaj, na Jasnej Górze, zawierzyliśmy nasz Związek jasnogórskiej Pani. – mówił Piotr Duda.

– Chciałbym przypomnieć, co w ostatnich czterech latach udało się nam w trudnych negocjacjach z rządem osiągnąć dla dobra ludzi pracy. Bo tylko w dialogu, niejednokrotnie trudnym, można osiągnąć pozytywne rozwiązania dla pracowników, ale także i pracodawców. Przypomnę: to klauzule społeczne w prawie zamówień publicznych, które pozwalają na to, aby nie tylko najniższa cena, ale przynajmniej minimalne wynagrodzenie, umowy o pracę były brane pod uwagę w tych zamówieniach To tak zwany syndrom pierwszej dniówki, to powrót do wieku emerytalnego sprzed reformy, to niedziele, niedziele dla rodziny i Boga – mówił dalej przewodniczący „Solidarności”

- W tym roku także możemy powiedzieć o bardzo ważnej decyzji, wspólnie ustalonej z rządem, dotyczącej wykonania pierwszego gdańskiego postulatu, mam na myśli pluralizm związkowy. Za niecały miesiąc funkcjonariusze służb mundurowych będą mogli zrzeszać się w związkach zawodowych, jakie uważają za słuszne. (…) Zmiana ustawy o minimalnym wynagrodzeniu, czyli stawka godzinowa (…) To jest wielkim skokiem do przodu, to jest to, o co już nam chodziło w 2010 roku. (…) Prosiliśmy ówczesny rząd, aby minimalne wynagrodzenie wynosiło przynajmniej 50 procent przeciętnego wynagrodzenia. I co zrobili ówcześni rządzący? Wyrzucili te podpisy do kosza. Czekaliśmy na to dziewięć lat. (…) To nie jałmużna i rozdawnictwo, to wynagrodzenie za pracę! – powiedział Piotr Duda.

Z tego miejsca apeluję do rządzących: będziemy się modlić, aby jak najszybciej projekt obywatelski „Solidarności” znalazł swoje miejsce na biurku pana prezydenta, bo to jest dbałość o pracownika, ale także o wartości, o rodzinę, abyśmy w tym dniu, jakim jest niedziela, mogli być razem i cieszyć się wspólnie rodzinnym ciepłem – powiedział Piotr Duda.

Zdjęcia: Stefan Gawroński, Marcin Żegliński

Pełna relacja wideo z uroczystości na jasnej górze…>>