3,7 mld zł z prywatyzacji

Przychody z prywatyzacji mają wynieść w tym roku około 3,7 mld zł – zakłada Ministerstwo Skarbu Państwa. Minister skarbu Włodzimierz Karpiński zapewnia, że nie będzie to prywatyzacja za wszelką cenę i nie może służyć wyłącznie celom fiskalnym.

- Prywatyzacja nie może służyć wyłącznie celowi fiskalnemu. Biorąc pod uwagę koniunkturę, będziemy przeprowadzali te procesy, które są najbardziej efektywne z punktu widzenia gospodarki, przyszłości spółek, miejsc pracy i pakietów socjalnych – stwierdził minister Karpiński w rozmowie z PAP. MSP zakłada, że z prywatyzacji branżowej pozyska około 1,2 mld zł, a z transakcji giełdowych 2,5 mld zł. W przypadku prywatyzacji branżowej w gestii Skarbu Państwa pozostały głównie skomplikowane projekty. W ofercie jest około 190 spółek z większościowym i mniejszościowym udziałem Skarbu Państwa w kapitale zakładowym. Wśród spółek, dla których w 2014 roku będzie poszukiwany inwestor branżowy, resort skarbu wymienia m.in. Elektrownię Chorzów, Fabrykę Elementów Złącznych, Fabrykę Przewodów Energetycznych, Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe Ferma-Pol oraz Przedsiębiorstwo Komunikacji Samochodowej „Polonus” w Warszawie. W przypadku transakcji giełdowych MSP zamierza dokończyć prywatyzację Polskiego Holdingu Nieruchomości.  Wśród potencjalnych transakcji jest też m.in. Ciech, przechodząca  proces restrukturyzacji. Ministerstwo Skarbu Państwa nie zamierza w tym roku przeprowadzić drugiego etapu prywatyzacji Energi i Enei oraz nie planuje sprzedaży akcji Grupy Azoty. Prywatyzacja w grudniu ub.r. Energa SA przyniosła 2,165 mld zł za zbycie 34 proc. udziałów Skarby Państwa. Cały proces prywatyzacji przyniósł blisko 4,4 mld zł.