36 rocznica strajków w 1980 roku i powstania NSZZ „Solidarność”

„Solidarność” nie może zaniedbać troski o tę historię tak bliską, a równocześnie już odległą…”

Jan Paweł II do delegacji NSZZ „Solidarność” – Watykan 11 listopada 2003 r.

Sierpień 1980. Fot. Wojciech Milewski

sierpien_80

Komisja Krajowa i Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” we współpracy z Miastem Gdańsk i Europejskim Centrum Solidarności oraz Instytutem Pamięci Narodowej – Oddział w Gdańsku zapraszają 31 sierpnia 2016 roku na obchody z okazji 36 rocznicy strajków w 1980 roku i powstania NSZZ „Solidarność”.

Program uroczystości:

Godz. 14.00, Gdańsk – Uroczyste posiedzenie Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” w Sali BHP Stoczni Gdańskiej (m.in. wystąpienia: Andrzeja Dudy – Prezydenta RP, Piotra Dudy – przewodniczącego KK, Krzysztofa Dośli – przewodniczącego ZRG; Wręczenie odznaczeń; Wręczenie stypendiów z Funduszu Stypendialnego NSZZ „Solidarność” w Gdańsku).

Złożenie kwiatów koło Bramy nr 2 Stoczni Gdańskiej.

Godz. 17.00 – Msza Św. w Bazylice pw. św. Brygidy (Ks. Abp Sławoj Leszek Głódź – Metropolita Gdański, Ks. Proboszcz Ludwik Kowalski) oraz złożenie kwiatów pod pomnikiem ks. prałata Henryka Jankowskiego.

Serdecznie zapraszamy

Uwaga: Delegacje składające kwiaty prosimy o zabranie wizytówek oraz, w miarę możliwości, o wcześniejsze potwierdzenie udziału: 58/308-43-52, mail: wojciech.ksiazek@solidarnosc.gda.pl

Inne uroczystości i obchody:

13-14 sierpnia – Warszawa – Gdańsk. Autokarowo – piesza pielgrzymka z Krzyżem od grobu bł. ks. Jerzego Popiełuszki na warszawskim Żoliborzu do parafii pw. św. Franciszka z Asyżu w Gdańsku Emaus. Szczegóły…>>

14 sierpnia – Gdańsk – trzecie święto Sali BHP,

14 sierpnia – Strzebielinek i Gniewino. Godz. 10.00 – inauguracja uroczystości przy tablicach w Strzebielinku, godz. 11.30 – msza św. w kościele pod wezwaniem św. Józefa Rzemieślnika w Gniewinie, wykład okolicznościowy, koncert zespołu Czerwone Gitary Grupa Dornowskiego,

15 sierpnia – Gdynia – Gdańsk. Międzynarodowy Maraton im. NSZZ „Solidarność” (start – godz. 10.00),

15 sierpnia – Gdańsk. Godz. 9.30 – złożenie wiązanek kwiatów pod pomnikiem Jana Pawła II i Ronalda Reagana, następnie pod pomnikiem Marszałka Józefa Piłsudskiego oraz pod pomnikiem Anny Walentynowicz. Godz. 12.00 – Msza św. za Ojczyznę w bazylice Mariackiej (organizator: Stowarzyszenie Godność),

28 sierpnia – Gdańsk. Uroczystości pogrzebowe śp. Danuty Siedzikówny ps. „Inka” oraz śp. Feliksa Selmanowicza ps. „Zagończyk”; godz.12 – Msza św. w bazylice konkatedralnej Wniebowstąpienia Najświętszej Maryi Panny w Gdańsku, skąd kondukt pogrzebowy uda się na cmentarz Garnizonowy w Gdańsku, ul. Dąbrowskiego 2. (organizator: IPN),

30 sierpnia – Gdynia. Godz. 18.00 – złożenie kwiatów przy pomniku Ofiar Grudnia ’70 przy rondzie Ofiar Grudnia 70 (przy przystanku SKM Gdynia Stocznia); godz. 18.30 – Sala Koncertowa Zarządu Portu Gdynia (ul. Rotterdamska) – Uroczysta gala wręczenia odznaczeń „Bohaterom Sierpnia 80 – Gdynia”, spotkanie uczestników strajku sierpnia 1980 roku w Gdyni,

31 sierpnia – Gdynia. Godz. 10.00 – złożenie wiązanek kwiatów pod pomnikiem Ofiar Grudnia 1970 (k. Urzędu Miasta, al. Piłsudskiego),

31 sierpnia – Gdańsk. Godz. 12.00 – złożenie wiązanek kwiatów pod pomnikiem Jana Pawła II i Ronalda Reagana; 12.30 – złożenie wiązanek kwiatów pod pomnikiem Anny Walentynowicz (organizator: Stowarzyszenie Godność),

31 sierpnia – Gdańsk. Godz. 13.00 – złożenie kwiatów pod tablicą upamiętniającą założycieli „Solidarności” oświatowej, ul. Osiek (organizator: Sekcja i „S” oświatowa w Gdańsku).