36 Pielgrzymka Ludzi Pracy na Jasną Górę do Królowej Polski

W dniach 15-16 września br. związkowcy z NSZZ „Solidarność” udali się na Jasną Górę w 36 już Pielgrzymce Ludzi Pracy. Tegoroczne nasze spotkanie u stóp Jasnogórskiej Pani Królowej Polski miało charakter wyjątkowy, bo odbywało się w roku stulecia odzyskania niepodległości przez Polskę.

Pielgrzymka rozpoczęła się od złożenia kwiatów pod pomnikiem bł. ks. Jerzego Popiełuszki, patrona naszego Związku. O godz. 19 ks. abp Andrzej Dzięga odprawił mszę św. na jasnogórskich wałach. O 21 odbył się tradycyjny już Apel Jasnogórski w Kaplicy Cudownego Obrazu. (Warto przypomnieć, że melodię Apelu, jednej z najbardziej znanych pieśni religijnych, skomponował pracujący w Rumi ks. Stanisław Ormiński, wybitny muzykolog i kompozytor, kombatant Powstania Warszawskiego. Dziś jego imię nosi SP Nr 8 w Rumi).

Tradycja Pielgrzymki Ludzi Pracy sięga roku 1982, gdy na Jasną Górę udali się pracownicy Huty Warszawa wraz ze swoim duszpasterzem, księdzem Jerzym Popiełuszką, dzisiejszym błogosławionym. Każdego roku, w połowie września, świat ludzi pracy spotykał się w Częstochowie, by tam wspólnie zawierzać swoje najtrudniejsze sprawy Matce Bożej. Naturalnym organizatorem tego wyjątkowego wydarzenia stał się NSZZ Solidarność. Każdego roku, Pielgrzymkę Ludzi Pracy organizuje inny region naszego związku.

Tradycją jest również peregrynacja obrazu Matki Boskiej Robotników „Solidarności”, przygotowująca duchowo uczestników pielgrzymki.

Pismo w sprawie pielgrzymki…>>

Jasna-Gora-duzy