36. Pielgrzymka Ludzi Pracy do Częstochowy

36. pielgrzymka do Częstochowy, w dniach 15-16 września br. zgromadziła kilkanaście tysięcy ludzi pracy, w tym w większości członków NSZZ Solidarność. Tegoroczna pielgrzymka była szczególna, bo odbywała się w roku stulecia odzyskania przez Polskę niepodległości. Patronat honorowy nad pielgrzymką sprawował Prezydent RP Andrzej Duda.

Zarówno pogoda, jak i frekwencja dopisały. Oprócz działaczy ze wszystkich Regionów Polski byli także parlamentarzyści oraz Główny Inspektor Pracy.

pielgrzymka 36 2

- Zbieramy się tutaj jako ludzie pracy w tym wyjątkowym dziele tworzonym przez ks. Jerzego Popiełuszkę – powiedział przewodniczący NSZZ „Solidarność” Piotr Duda. – Zbieramy się po raz 36. Widzimy się tu w wolną niedzielę. Mamy wolną niedzielę dla Boga i rodziny, bo wymodliliśmy to.

Piotr Duda dodał też, że: „Solidarność” rodziła się pod krzyżem i krzyż jej zawsze towarzyszył.

- Dziś żyjemy w trudnych czasach. Kościół jest atakowany, bo walczy o prawdę ludzi pracy. Ale za tę walkę jesteśmy mu wdzięczni – podkreślił przewodniczący Duda

Początki Pielgrzymki Ludzi Pracy sięgają roku 1982, gdy na Jasną Górę udali się pracownicy Huty Warszawa wraz ze swoim duszpasterzem, księdzem Jerzym Popiełuszką, dzisiejszym błogosławionym. Później już każdego roku, w połowie września, świat ludzi pracy spotykał się w Częstochowie, by tam wspólnie zawierzać swoje najtrudniejsze sprawy Matce Bożej. Naturalnym organizatorem tego wyjątkowego wydarzenia stał się i jest do dzisiaj NSZZ Solidarność.

Każdego roku, Pielgrzymkę Ludzi Pracy organizuje inny Region „S”. W tym roku pielgrzymkę dla całego Związku przygotował Zarząd Regionu NSZZ Solidarność Pomorza Zachodniego.

Za tysol.pl – oprac. mig

Obejrzyj galerię >>