35lecie NSZZ „Solidarność” – jak świętował oddział starogardzki

4 września przedstawiciele komisji zakładowych z oddziału starogardzkiego NSZZ „Solidarność” zebrali się, żeby wspólnie świętować 35 lat istnienia naszego związku.

Gościem uroczystości był przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego Krzysztof Dośla, który wręczył odznaczenia najbardziej aktywnym starogardzkim działaczom. Wyróżniono również starogardzkiego proboszcza, księdza Janusza Lipskiego, za duchowe wsparcie, od dawna udzielane starogardzkiej „Solidarności”. W swoim przemówieniu przewodniczący podkreślił zasługi Lecha Bądkowskiego. Nawiązał do pierwszych lat funkcjonowania naszego związku. – 35 lat temu uwierzyliśmy, że można wspólnie zmieniać rzeczywistość. Niestety, marzenie o Polsce bez biedy, ubóstwa i strachu jeszcze czeka na spełnienie. Idea 21 postulatów domaga się realizacji. 21. postulat dotyczył wolnych sobót, a tymczasem dzisiaj musimy domagać się nawet wolnych niedziel dla pracowników handlu. Musimy walczyć o zapewnienie służbie zdrowia godnych warunków pracy, a przecież nie jest to tylko osobisty problem tych pracowników, ale kwestia bezpieczeństwa pacjentów. Obecnie wiele mówi się o migracjach z Afryki. Chciałbym, aby tyle samo troski poświęcono polskim emigrantom. Jest wiele powodów do radości, ale żeby nie była to radość osoby niemądrej, musimy rozmawiać na ważne tematy. Niech żyje „Solidarność! – mówił.

Na spotkaniu gościł również prezydent Starogardu Gdańskiego. Co ciekawe i ważne, włodarz od około dziesięciu lat należy do „Solidarności”. Podczas swojego przemówienia prezydent podkreślił zasługi starogardzkiego i ogólnopolskiego Związku. – Niepodległa ojczyzna to zasługa „Solidarności”. Malejące bezrobocie w dużej mierze jest zasługą oddziału starogardzkiego – podkreślił, wręczając kierownikowi oddziału Zdzisławowi Czapskiemu wiązankę złożoną z białych i czerwonych kwiatów.

Ciekawostką spotkania było wyemitowanie filmu przedstawiającego działalność Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” w ciągu tego 35-lecia.