Płaca minimalna – minister ma gest i dodaje 19 zł

1750 złotych brutto wyniesie w przyszłym roku płaca minimalna. Jej wysokość zaproponował Minister Pracy i Polityki Społecznej. Centrum Informacyjne Rządu potwierdziło, iż rząd przyjął to wyliczenie i zaproponował wzrost płacy minimalnej do 1750 zł.

Na taką propozycję ministra pracy zgodził się wcześniej minister finansów. 1750 złotych brutto wyniesie w przyszłym roku płaca minimalna. Proponowane podniesienie w przyszłym roku płacy minimalnej ma jeszcze zatwierdzić Komisja Trójstronna.

Zgodnie z ustawą, płaca minimalna powinna wzrosnąć z obecnego poziomu 1680 zł brutto do 1731 złotych brutto. Co ciekawe minister pracy Władysław Kosiniak-Kamysz wykazał się gestem, związanym zapewne z maratonem wyborczym.  Zarabiający minimum dostać mają o… 19 zł więcej, a kwota płacy zostanie zaokrąglona do 1750 złotych.

Zdaniem liderów NSZZ „Solidarność”, OPZZ i Forum ZZ, którzy rekomendowali Ministrowi Pracy i Polityki Społecznej propozycje wynagrodzeń oraz rent i emerytur  płaca minimalna powinna wzrosnąć w 2015 roku do 1797 zł

Zgodnie z założeniami projektu przygotowanego i złożonego przez NSZZ „S” w 2011 r. w Sejmie, minimalne wynagrodzenie za pracę rosłoby do 50 proc. przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce w tempie zgodnym z tempem wzrostu PKB.