Dzień dziecka: „Solidarność” pamięta

Gdańska „Solidarność”. Do przyszpitalnego nie zapomniała o dzieciach. Już kilka przed ich świętem do Zespołu Kształcenia Podstawowego i Gimnazjalnego działającego przy szpitalu Copernicus Podmiot Leczniczy związkowcy przekazali prezenty – torby ze słodyczami.

dzien_dziecka2014

fot. Artur S. Górski

Łakocie zostały  zakupione ze środków pozyskanych w akcji przekazywania 1 procenta z podatku dochodowego na rzecz Pomorskiej Fundacji Edukacji i Pracy, działającej przy ZRG NSZZ „S”, fundującej m.in. stypendia utalentowanej młodzieży.

Tym razem dary trafią do dzieci leczonych w gdańskim szpitalu. Każdego dnia w przyszpitalnej szkole nauki pobiera kilkadziesiąt hospitalizowanych dzieci. Pracą placówki kieruje dyr. Marzena Ciborska.

- Chwała nauczycielom, którzy podejmują trud edukacji dzieci przykutych do szpitalnych łóżek. Edukacja zmniejsza traumę przebywania w szpitalu, zajęcia zapewniają ciągłość nauki, pozwalając zapomnieć przez kilka godzin o chorobie i smutku, jaki towarzyszy koniecznej hospitalizacji – mówi Wojciech Książek, przewodniczący Rady Sekcji POiW gdańskiej „S”.

Prezenty od gdańskiej „S” przekaże dzieciom Andrzej Gniatczyk, nauczyciel historii i WOS w przyszpitalnej szkole.

- Dziękuję w imieniu naszych uczniów za ten dar. Na pewno umili on dzieciom pobyt w szpitalu. Prowadząc lekcje staramy się utrzymać rytm edukacji, czyli realizując program szkolny i odciągnąć naszych podopiecznych od myślenia o chorobie i trudach leczenia – mówi Gniatczyk.

ASG