35 rocznica Grudnia 1981

13 grudnia w Gdańsku odbędą się główne obchody upamiętniające ofiary stanu wojennego. Odprawiona będzie uroczysta Msza Święta, odsłonięty zostanie pomnik Antoniego Browarczyka przy Targu Rakowym, następnie przemarsz na Plac Solidarności, gdzie przewidziany jest koncert muzyczny. Głównym organizatorem uroczystości jest Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” we współpracy ze Stowarzyszeniem „Pokolenia Lechii Gdańsk”, Miastem Gdańsk, Instytutem Pamięci Narodowej – Oddział w Gdańsku, Telewizją Gdańsk, Radiem Gdańsk; sponsoring: Grupa ENERGA, Grupa LOTOS.

Przypomnijmy, że pomnik Ofiar Stanu Wojennego w miejscu gdzie zginął Antoni Browarczyk stanie w parku na węźle Hucisko w Gdańsku (naprzeciwko budynku LOT-u), w miejscu, gdzie zginął 17 grudnia 1981 r. Browarczyk był kibicem gdańskiej Lechii z Zaspy, zafascynowanym ruchem „Solidarności”. W chwili śmierci miał zaledwie 20 lat. Został trafiony strzałem w głowę podczas rozpędzania demonstracji w Gdańsku pod siedzibą Komitetu Wojewódzkiego PZPR. Według jednych świadków zastrzelił go snajper znajdujący się na dachu tego budynku, według innych padł od strzałów z pancernego pojazdu wojskowego SKOT.