35 lat „Solidarności” w EDF Polska Oddział Gdańsk

– Dziękuję Wam za działalność i wytrwałość przez ostatnie 35 lat. W tym czasie dużo się wydarzyło. W latach 80. musieliśmy walczyć nie tylko o godność pracowników, ale także wolność. Po 1989 roku rozpoczął się nowy okres w związkowej działalności, inny, a kto wie, czy nie trudniejszy. Ale mam nadzieję, że tak jak ja, a wstąpiłem do „Solidarności” w 1980 roku, nie żałujecie ani jednej chwili spędzonej w Związku – mówił przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” Krzysztof Dośla podczas uroczystości z okazji 35-lecia organizacji związkowej „S” w EDF Polska Oddział Gdańsk (dawniej Elektrociepłownie Wybrzeże).

Spotkanie odbyło się w Gdańsku 9 października. Nie zabrakło wspomnień, podsumowań i planów na przyszłość. Przewodniczący zakładowej „S” w EDF Polska Oddział Gdańsk Ryszard Gajewski przypomniał krótko historię Związku w trójmiejskich elektrociepłowniach, podkreślił też dobrą współpracę na rzecz pracowników z innymi organizacjami związkowymi działającymi w firmie. Ryszard Gajewski i Krzysztof Dośla wręczyli wyróżnienia i podziękowania z okazji 35-lecia „S” zasłużonym związkowcom z EDF Polska Oddział Gdańsk. Pamiątkowe dyplomy otrzymali Jan Krüger, Tomasz Michałowski, Krzysztof Szymańczak, Mirosław Tusiewicz i Marek Wiśniewski.

Szef gdańskiej „S” podkreślił, że w ten sposób została uhonorowana praca wszystkich członków Związku w tym przedsiębiorstwie.

W uroczystości wziął udział m.in. Jan Grabowski, członek Zarządu i dyrektor ds. społecznych EDF Polska Oddział Gdańsk, który podkreślił dobrą współpracę z organizacją zakładową „S”.

– Do „Solidarności” wstąpiłem w 1989 roku. Nie żałuję tej decyzji. Od tego momentu cały czas pracuję w tym samym zakładzie pracy i widzę, jak działalność związkowa pomaga dbać o sprawy pracownicze. W tym czasie było wiele zmian w naszej firmie, przekształcenia i restrukturyzacje, ale organizacja zakładowa dopasowywała się do tych przekształceń tak, aby zawsze jak najlepiej służyć pracownikom – powiedział nam jeden z odznaczonych, Jan Krüger, pracujący w EDF Polska Oddział Gdańsk jako mistrz produkcji, jednocześnie od dwóch kadencji członek Komisji Zakładowej. Do „S” w dawnych Elektrociepłowniach Wybrzeże należy około 200 z ponad 400 pracowników.

ACH

fot. A. Chmielecki