35 lat gdyńskiej nauczycielskiej „Solidarności”

35-lecie naszego Związku i powstania oświatowej „Solidarności” w Gdyni świętowała Komisja Międzyzakładowa NSZZ „S” Pracowników Oświaty i Wychowania w tym portowym mieście. W sobotę 19 września 2015 r.  w Szkole Podstawowej nr 21 przy ul. Jana z Kolna były więc wspomnienia, nagrody i wyróżnienia dla członków Związku, a nawet jubileuszowy tort. Nie obyło się bez momentów wzruszenia.

Zdjęcia Artur S. Górski

Spotkanie rozpoczęło się hymnem „Solidarności”:

Solidarni, nasz jest ten dzień,
A jutro jest nieznane,
Lecz żyjmy tak, jak gdyby nasz był wiek,
Pod wolny kraj spokojnie kładź fundament.

- Dziękujmy Panu Bogu za „Solidarność”, za wytrwałość w czasie próby stanu wojennego, za waszą pracę – zaczął modlitwą ks. prałat dr Sławomir Decowski, duszpasterz ludzi pracy.

Związkowy jubileusz był też okazją do wręczenia kilku nauczycielom Medalu KEN, szczególnie cenionego odznaczenia oświatowego.

Kilkanaście osób otrzymało złote Odznaki Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „S” za szczególne zasługi dla „Solidarności” i za pracę na rzecz naszego Związku, za poświęcenie i przekładanie zasady „Pro publico bono” ponad sprawy prywatne.

Honorowe wyróżnienia z okazji 35-lecia Związku za działanie w obronie godności człowieka wręczył  Krzysztof Dośla, lider ZRG NSZZ „S”, który w swoim wystąpieniu podkreślił krzewienie przez oświatową „Solidarność” prawdy historycznej i postaw obywatelskich.

Związkowe spotkanie poprowadziła Zdzisława Hacia, przewodnicząca Komisji Międzyzakładowej POiW NSZZ „S” w Gdyni.

Wśród zaproszonych gości byli też m.in. Wojciech Szczurek, prezydent Gdyni, który wskazywał na tradycje solidarności i samorządu oraz zadeklarował kontynuowanie współpracy samorządu ze związkiem dla dobra gdyńskiej oświaty, ks. kanonik prof. dr hab. Wojciech Cichosz, poseł PiS Janusz Śniadek, który nawiązał w swoim wystąpieniu do programu „Samorządna Rzeczpospolita”, Jerzy Miotke, kandydat na senatora, wieloletni samorządowiec, Ewa Łowkiel, była liderka oświatowej „S” w Gdyni i wiceprezydent miasta, jej następca w magistracie Bartosz Bartoszewicz, Gabriela Martyńska, była przewodnicząca oświatowej „S” w Gdyni oraz naczelnik Wydziału Edukacji magistratu Krystyna Przyborowska.

Gabriela Albertin, pomorska wicekurator oświaty, łamiącym się ze wzruszenia głosem wspominała obraz wyprowadzanego w stanie wojennym w kajdankach ze szkoły swego nauczyciela, później zmuszonego do emigracji.

Na jubileuszu nie zabrakło też zaprzyjaźnionej z gdyńską oświatą Agaty Łyko, przewodniczącej oświatowej „S” z Krakowa, liderki gdyńskiego ZNP Ewy Biernackiej oraz reprezentujących gdańską sekcję oświaty Bożeny Brauer i Barbary Kamińskiej. Jubileuszowe spotkanie było też okazją do kuluarowych przyjaznych rozmów.

ASG