Strajk komunikacji miejskiej w Sierpniu’80 – wykład w Oliwie

Rada Osiedla Oliwa oraz Biuro Edukacji Publicznej IPN zaprasza na wykład Arkadiusza Kazańskiego, historyka z gdańskiego oddziału Instytutu, pt. „Wydarzenia Sierpnia ’80 w Trójmieście na przykładzie strajku komunikacji miejskiej”.

2005-2.qxd

Fot. Wojciech Milewski

Wykład odbędzie się w czwartek 8 maja br. o godz. 18.00 przy ul. Opata Rybińskiego 10 w siedzibie Rady Osiedla Oliwa w Gdańsku. Organizatorem spotkania jest Rada Osiedla Oliwa oraz Biuro Edukacji Publicznej IPN w Gdańsku.

Strajk komunikacji w Trójmieście był jednym z istotniejszych faz sierpniowego strajku z 1980 roku. Zaczął się 15 sierpnia 1980 roku. Tego dnia był sformułowany postulat zalegalizowania wolnych związków zawodowych. Andrzej Kołodziej twierdzi, że postulat ten podniesiono w gdyńskiej Stoczni im. Komuny Paryskiej. Zenon Kwoka, kierowca z zajezdni autobusowej w Gdyni Redłowie (Zakład Autobusowo-Trolejbusowy w Gdyni) i działacz Ruchu Młodej Polski, inicjator strajku w Wojewódzkim Przedsiębiorstwie Komunikacji w Gdańsku, twierdzi, że postulat został sformułowany w zajezdni w Redłowie. Sytuacja była dynamiczna więc zapewne obaj mają swoją rację.

Arkadiusz Kazański podczas wykładu z pewnością odniesie się do jednego z mitów Sierpnia’80, czyli tego, iż to Henryka Krzywonos (dzisiaj kandydująca z list PO do Europarlamentu) rozpoczęła samotnie strajk komunikacji miejskiej, nie tylko w Gdańsku, ale w całym Trójmieście. Strajk bowiem rozpoczął się rano 15 sierpnia w zajezdniach na ul. Wita Stwosza (zaczął go tam Stanisław Kinal, którego skład tramwajowy zablokował wyjazd z zajezdni). Nie wyjechały też od rana autobusy z zajezdni przy ul. Karola Marksa. Sama Krzywonos nie prostowała powielanego twierdzenia, że to ona wyjechała z zajezdni by zacząć strajk w pobliżu Opery Bałtyckiej.

Dzisiaj z politycznych mitów wokół Sierpnia’80 profitują niektórzy politycy, spychając w cień m.in. anonimowych dziś działaczy Wolnych Związków Zawodowych Wybrzeża, kolporterów ulotek, robotników, dzięki autorytetowi których, strajk „wyszedł”.
ASG