34 rocznica strajków w 1980 roku i powstania NSZZ „Solidarność”. Program obchodów rocznicowych

„Solidarność” nie może zaniedbać troskę o tę historię tak bliską,
a równocześnie już odległą…

Jan Paweł II do delegacji „Solidarności”
Watykan, 11 listopada 2003 r.

sierpien2014

Komisja Krajowa i Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” zapraszają 31 sierpnia 2014 r. na obchody z okazji 34 rocznicy strajków w 1980 roku  i powstania NSZZ „Solidarność”

• Godz. 11 – Msza święta w bazylice pw. św. Brygidy (koncelebrowana przez Ks. Abp Sławoja Leszka Głódzia – Metropolitę Gdańskiego) – wprowadzenie relikwii świętego Jana Pawła II i błogosławionego Ks. Jerzego Popiełuszki.
  • złożenie kwiatów pod pomnikiem Księdza Prałata Henryka Jankowskiego.
  • Złożenie kwiatów przy Bramie nr 2 Stoczni Gdańskiej.
  • Spotkanie w Sali BHP Stoczni Gdańskiej. Wystąpienia: Piotra Dudy, przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”, Krzysztofa Dośli, przewodniczącego Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”
  • Wręczenie honorowych dyplomów pięciu członkom opozycji solidarnościowej i osób wspierających w stanie wojennym (Komitet Pamięci i Ochrony Pomnika Poległych Stoczniowców w grudniu 1970 roku)
  • Wręczenie stypendiów z Funduszu Stypendialnego NSZZ „Solidarność” w Gdańsku.

Inne przedsięwzięcia planuje w tym dniu także Europejskie Centrum Solidarności (będą obowiązywać odrębne zaproszenia).

Serdecznie zapraszamy.

Inne uroczystości i wydarzenia

• 26 sierpnia – Gdańsk (godz. 16), sala BHP: Konferencja z cyklu „Polska Solidarna Lecha Kaczyńskiego” zatytułowana  Przesłanie Sierpnia: zdrowie, praca, rodzina, bezpieczeństwo – dziś. (org. Ruch Społeczny im. Lecha Kaczyńskiego i Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”)
  • 29 sierpnia – Kościerzyna – 12.00 – Uroczysta Sesja Rady Miasta Kościerzyna poświęcona 25-leciu upadku komunizmu, rocznicy porozumień sierpniowych i samorządu terytorialnego (Sala Widowiskowa im. L. Szopińskiego w Kościerzynie)
  • 29 sierpnia – Gdańsk – 19.00 – sala BHP Stoczni Gdańskiej – „Paweł Piekarczyk dla Solidarności”. Wstęp na koncert – bezpłatny. (org. poseł J. Śniadek)
  • 30 sierpnia – Gdańsk, godz. 10.00 – 24.00 – tereny wokół Placu Solidarności, Dzień Obywatelski: m. in. warsztaty dla młodzieży, zwiedzanie, wieczorny koncert (org. Europejskie Centrum Solidarności)
  • 30 sierpnia – Gdynia, godz. 10 – złożenie wiązanek kwiatów pod pomnikiem Ofiar Grudnia ’70 koło przystanku SKM Gdynia Stocznia; godz. 11 – uroczystość wręczenia honorowych odznaczeń bohaterom strajków sierpniowych (budynek Zarządu Portu Gdynia – ul. Roterdamska); godz. 16.30 – msza św. w Kościele Najświętszego Serca Pana Jezusa; po mszy odsłonięcie i poświęcenie pomnika ks. prałata Hilarego Jastaka
  • 30 sierpnia – Starogard Gdański, godz. 18.30 – msza św. w kościele pw. św. Wojciecha, po mszy św. uroczystość złożenia kwiatów pod pomnikiem św. Jana Pawła II (organizator: Oddział NSZZ „Solidarność” w Starogardzie Gdańskim)
  • 31 sierpnia – Gdańsk, godz. 7 – Plac Solidarności, wypuszczenie gołębi pocztowych dla uczczenia 34. rocznicy powstania NSZZ „Solidarność” (decyzja o dokładnej godzinie wypuszczenia 400 gołębi zapadnie na miejscu – w zależności od pogody i kierunku wiatru – organizator: Klub Miłośników Gołębi Żyrardów)
  • 31 sierpnia – Gdynia – godz. 9 – złożenie wiązanek kwiatów pod pomnikiem Ofiar Grudnia 1970 (k. Urzędu Miasta)
  • 31 sierpnia – Gdańsk – godz. 9.30 – złożenie wiązanek kwiatów pod pomnikiem Jana Pawła II i Ronalda Reagana (organizator: Stowarzyszenie Godność)
  • 31 sierpnia – Gdańsk – godz. 10 – złożenie kwiatów pod tablicą upamiętniającą założycieli „Solidarności” oświatowej (ul. Osiek – Regionalna Sekcja Oświaty i Wychowania Regionu Gdańskiego i „S” oświatowa w Gdańsku)
  • 31 sierpnia – Kościerzyna – godz. 9.30 – msza św. dziękczynna w kościele pw. Świętej Trójcy (organizator: Oddział NSZZ „Solidarność” w Kościerzynie)
  • 31 sierpnia – Gdańsk – godz. 15.00 – Otwarcie Europejskiego Centrum Solidarności w Gdańsku (organizator: ECS – uroczystość za odrębnymi zaproszeniami).
Zdjęcie: Wojciech Milewski