Czy staniemy się samowystarczalni jak Amerykanie?

Powstające na terenie naszego kraju odwierty łupkowe oraz szczelinowania mają w najbliższym czasie dać odpowiedź czy w Polsce będzie możliwe komercyjne wydobywanie gazu łupkowego – informuje Puls Biznesu.

Paweł Poprawa z Instytutu Studiów Energetycznych na łamach Pulsu Biznesu analizuje sytuacją firm zajmujących się poszukiwaniu gazu łupkowego w Polsce. Być może w końcu nastąpi progres w tej dziedzinie.

Zdaniem eksperta ISE jednym z kluczowych odwiertów będzie ten prowadzony przez firmę San Leon Energy. W styczniu spółka ogłosiła pomyślne zakończenie wstępnych testów w pionowym odwiercie Lewino na koncesji Gdańsk – czytamy w Pulsie Biznesu.

Podobnie jest w przypadku spółki BNK Petroleum, która właśnie kończy odwiert Gapowo, który wkrótce będzie szczelinowany. Ten sam zabieg powoli rozpoczynają spółki ConocoPhillips i Lane Energy. Wszystkie prace prowadzone są na Pomorzu.

- Uważam, że najbliższe pół roku będzie rozstrzygające dla projektu gazu łupkowego w Polsce. Jeśli te szczelinowania dadzą negatywne wyniki, projekt zacznie zamierać, gdyż poszczególnym inwestorom coraz trudniej będzie zdobywać środki finansowe na kontynuację poszukiwań – powiedział Paweł Popawa.

Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo odkryło złoże gazu ziemnego w trakcie wiercenia odwiertu w Opalinie na terenie koncesji Wejherowo i na sąsiednim odwiercie w Lubocinie.

Gaz z łupków to temat, który od dawna rozpala społeczną wyobraźnię. Choć nadal dokładnie nie wiadomo, jakie są zasoby tego paliwa, to sam fakt, że gaz jest, budzi nadzieje.Gaz z łupków to szansa dla Polski na uniezależnienie się od importu błękitnego paliwa.

Na co możemy liczyć? Przekonali się już o tym  Amerykanie. Dynamiczny wzrost wydobycia gazu niekonwencjonalnego w Stanach Zjednoczonych doprowadził do „gazowej” gorączki XXI wieku. Gaz wydobywany z łupków (z ang. shale gas) w 2010 roku zapewniał 15 proc. krajowego zapotrzebowania na surowiec w USA. Tak dynamiczny wzrost sprawił, że Amerykanie stali się w ciągu dekady największym producentem gazu na świecie. Dzięki drugiej rewolucji łupkowej, czyli wydobyciu ropy zawartej w skalnych łupkach w najbliższych latach powstanie w USA nawet 3 mln nowych miejsc pracy.

Jednak przypomnijmy, że Parlament Europejski przegłosował zaostrzenie dyrektywy środowiskowej dla gazu wydobywanego z łupków, co może utrudnić poszukiwania i wydobycie tego paliwa w Polsce.  Na dodatek proces poszukiwań gazu łupkowego  spowalniają również zaniechania polskiego rządu, a sektor wydobywczy nadal czeka na uchwalenie stabilnych ram legislacyjnych.

ASG