32 rocznica „Solidarności” – w hołdzie jej bohaterom

O 7.30  w niebo poszybowało trzy setki gołębi wypuszczonych na Placu Solidarności przez związkowców z mazowieckiej „Solidarności”. W ten niecodzienny sposób rozpoczęły się obchody 32. rocznicy podpisania Porozumień Sierpniowych. Nawet w stanie wojennym dzień 31 sierpnia był okazją do upominania się o prawa człowieka. Wówczas hasło „Solidarność”! niosło się po ulicach polskich miast od Wrocławia i Lubina po Gdańsk.

Tuż po godz. 10. kwiaty pod Bramą nr 2. Stoczni Gdańskiej złożyli związkowcy z Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”, Zarządu Regionu Gdańskiego „S” z jego przewodniczącym Krzysztofem Doślą oraz pracownicy Stoczni Gdańskiej m.in. weteran strajku w 1980 roku Ludwik Prądzyński. Na placu przed stocznią spotkało się co najmniej trzysta osób. Przybyli też kibice Lechii Gdańsk z wielkim baner „Bóg – Honor – Ojczyzna”.

- Nasze rocznicowe spotkania są hołdem oddanym bohaterom, którzy w 1980 roku i w stanie wojennym upomnieli się o prawa ludzi pracy. Dzisiaj do listy 21 postulatów można dopisać postulat 22, zrealizowania owych 21 postulatów – powiedział po złożeniu kwiatów Piotr Duda, przewodniczący NSZZ Solidarność.

Szczególnie oklaski zebrali przedstawiciele Solidarności Walczącej – Kornel Morawiecki i Andrzej Kołodziej. Podobnie oklaskiwano Stanisława Fudakowskiego, wiceprezesa Stowarzyszenia „Godność”, który odczytał list w obronie Instytutu Pamięci Narodowej.

Obchody 32. rocznicy podpisania Porozumień Sierpniowych w Gdyni rozpoczęły się przed pomnikiem Ofiar Grudnia’70 przy przystanku SKM Gdynia Stocznia o godzinie 08.30. Modlitwę poprowadził archidiecezjalny duszpasterz ludzi pracy ksiądz prałat Sławomir Decowski. Następnie uroczystości przeniosły się pod Krzyże Gdyńskie, upamiętniające tragedię rozstrzelania robotniczego buntu w 1970 r.  Pod pomnikiem przy Urzędzie Miasta zabrał głos przewodniczący K. Dośla, który w mocnych słowach odniósł się obecnej rzeczywistości jako „…wielkiego wyrzutu sumienia”, przypominając m. in. wyzysk pracowników w Polsce AD 2012.

W Gdańsku głównym punktem obchodów rocznicowych będzie wieczorna msza św. w Bazylice św. Brygidy, rozpoczynająca się o godz. 17. Po niej na placu przy świątyni odsłonięty zostanie pomnik ks. prałata Henryka Jankowskiego. Ksiądz prałat w Gdańsku, a Hilary Jastak w Gdyni byli duszpasterzami strajkujących na Wybrzeżu w sierpniu 1980 r. Prałat zmarł 12 lipca 2010 r. Krótko przed śmiercią zdołał jeszcze przybyć na spotkanie gdańskiej „Solidarności”.

Przypomnijmy, że strajk w Stoczni Gdańskiej zorganizowali działacze Wolnych Związków Zawodowych Wybrzeża. Podpisanie porozumienia w Gdańsku kończącego strajk sierpniowy stały się początkiem przemian – końca komunizmu w jego sowieckiej odmianie i końca systemu narzuconego krajom Europy Środkowej i Wschodniej w Teheranie i Jałcie.

ASG, ak

Zdjęcia: Paweł Glanert