31 sierpnia: uroczystości w Gdańsku

Dzisiejsze obchody (31 sierpnia) 37 rocznicy strajków w 1980 roku i powstania NSZZ „Solidarność” rozpoczęły się o godz. 13. Złożono wiązanki kwiatów pod pomnikiem Jana Pawła II i Ronalda Reagana w Parku Reagana na gdańskim Przymorzu, następnie o godz. 13.30 złożono wiązanki kwiatów pod pomnikiem Anny Walentynowicz we Wrzeszczu. O godz. 14.00  złożono kwiaty pod tablicą upamiętniającą założycieli „Solidarności” oświatowej (ul. Osiek).

Zdjęcia: Paweł Glanert

Przypominamy przebieg planowanych na dzisiaj głównych uroczystości w Gdańsku:

● Godz. 15.00 – Uroczyste posiedzenie Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” w sali Akwen (m.in. wystąpienia; wręczenie wyróżnień; wręczenie stypendiów z Funduszu Stypendialnego NSZZ „Solidarność” w Gdańsku).

● Godz. 17.00 – Msza św. w bazylice pw. św. Brygidy oraz złożenie kwiatów pod pomnikiem Księdza Prałata Henryka Jankowskiego.

● Złożenie kwiatów pod Bramą nr 2 Stoczni Gdańskiej.

Uroczystości całego Związku odbędą się 31 sierpnia 2017 r. w Lubinie, gdzie podczas protestów przeciw stanowi wojennemu 31 sierpnia 1982 roku, 35 lat temu, zostały śmiertelnie postrzelone trzy osoby.