Do 31 marca organizacja związkowa musi się rozliczyć z urzędem skarbowym

Dział Szkoleń przypomina wszystkim organizacjom związkowym o ustawowych terminach składania sprawozdań finansowych w urzędach skarbowych. Decydującą datą jest data podjęcia uchwały zatwierdzającej sprawozdania (bilans, rachunek wyników, informacja dodatkowa). Jeżeli data podjęcia uchwały jest przed 31 marca 2015 r., wówczas komplet dokumentów (CIT-8,CIT-8/O, sprawozdania) składa się do 10 dni od daty uchwały.

Jeżeli data podjęcia uchwały jest po 31 marca 2015 r., CIT-8, CIT-8/O należy składać do 31 marca 2015 r.; pozostałe sprawozdania składa się do 10 dni od daty uchwały, ale nie później niż do 30 czerwca 2015 r.

Warto stale uzupełniać swoją wiedzę w zakresie prowadzenia spraw formalnoprawnych organizacji związkowych poprzez systematyczny udział w szkoleniach związkowych. Dział Szkoleń zaprasza na najbliższe szkolenia skarbników w dniach 30 stycznia i 11 lutego br.

Szczegółowych informacji udziela Tadeusz Grubich – pok. 117 w siedzibie Regionu Gdańskiego NSZZ „S” w Gdańsku, tel. 58 308 42 76.