Do 31 marca organizacja związkowa musi się rozliczyć z urzędem skarbowym!

Dział Szkoleń przypomina wszystkim organizacjom związkowym o ustawowych terminach składania sprawozdań finansowych w urzędach skarbowych. Decydującą datą jest data podjęcia uchwały zatwierdzającej sprawozdania (bilans, rachunek wyników, informacja dodatkowa). Jeżeli data podjęcia uchwały jest przed 31 marca 2016 r., wówczas komplet dokumentów (CIT-8,CIT-8/O, sprawozdania) składa się do 10 dni od daty uchwały.

Jeżeli data podjęcia uchwały jest po 31 marca 2016 r., CIT-8, CIT-8/O należy składać do 31 marca 2016 r.; pozostałe sprawozdania składa się do 10 dni od daty uchwały, ale nie później niż do 30 czerwca 2016 r. PIT 4R należało złożyć do 1 lutego 2016 roku, natomiast PIT 11 i PIT 8C (rozliczeniowe z tytułu podatku dochodowego od osób fizycznych) należało złożyć do 1 lutego 2016 roku do urzędu skarbowego, a do 29 lutego 2016 roku podatnikom należy wysłać rozliczenia.

Warto stale uzupełniać swoją wiedzę w zakresie prowadzenia spraw formalnoprawnych organizacji związkowych poprzez systematyczny udział w szkoleniach związkowych. Dział Szkoleń zaprasza na najbliższe szkolenia skarbników 2 marca w Starogardzie Gdańskim oraz 4 marca 2016 w Gdańsku.

Szczegółowych informacji udziela Tadeusz Grubich – pok. 117 w siedzibie Regionu Gdańskiego NSZZ „S” w Gdańsku, tel. 58 308 42 76.