ZRG NSZZ „S” postuluje kontynuację pikiety pod kancelarią premiera

Sztab protestacyjny NSZZ „Solidarność” powinien przystąpić do przygotowania kontynuacji pikiety ciągłej pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów – uważa Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „S”. 2 kwietnia ZRG przyjął Stanowisko ws. działań rządu i reakcji NSZZ „Solidarność” dotyczących podwyższenia wieku emerytalnego. Władze gdańskiej „S” podziękowały tysiącom członków Związku i innym osobom popierającym ostatnie działania ws. zmian w systemie emerytalnym. Postulują również kontynuację tych działań, m.in. akcję informacyjną i pikiety przed urzędami wojewódzkimi.

Stanowisko w sprawie działań rządu i reakcji NSZZ „Solidarność”

dotyczących podwyższenia wieku emerytalnego

Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” uważa, że koalicja rządząca PO i PSL, wsparta Ruchem Palikota, odbierając w głosowaniu w dniu 30 marca 2012 r. społeczeństwu prawo do samostanowienia, dała wyraz całkowitego lekceważenia opinii milionów Polaków, jak i konstytucyjnego prawa skorzystania z demokracji bezpośredniej. Ta cyniczna gra losem i przyszłością milionów ludzi musi spotkać się ze zdecydowanym sprzeciwem naszego Związku.

Dziękując za udział tysięcy członków „Solidarności” i innych osób popierających nasze działania w ostatnich protestach, uważamy, że bez determinacji i zdecydowanego nacisku społecznego nie osiągniemy naszych celów. Wzywamy rząd do podjęcia rzeczywistego dialogu o rozwiązaniach systemowych, które zapewnią stabilność systemu ubezpieczeniowego i godną emeryturę dla milionów Polaków. Propozycje takich rozwiązań przedstawialiśmy w minionych tygodniach wielokrotnie.

ZRG uważa, że sztab protestacyjny NSZZ „Solidarność” powinien:

- przystąpić do przygotowania kontynuacji pikiety ciągłej pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów;

- przeprowadzić informacyjną akcję ulotkową na ulicach miast;

- rozważyć zorganizowanie pikiet przed urzędami wojewódzkimi i ponowne odwiedziny biur poselskich oraz wysyłanie petycji w sprawie wieku emerytalnego drogą elektroniczną na adresy posłów PO, PSL i Ruchu Palikota, a także Kancelarii Prezydenta i Premiera RP.

Postulujemy również prowadzenie akcji informacyjnej w ogólnodostępnych mediach, w tym elektronicznych.

Dziękujemy tym wszystkim, którzy podpisali się pod naszym wnioskiem o przeprowadzenie referendum i tym, którzy zaangażowali się w zbieranie podpisów. Zrobimy wszystko, aby nasze głosy w tej sprawie nie zostały zlekceważone. Konieczna jest w tym celu szczególna mobilizacja – nich politycy wiedzą, że to są nasze żądania, od których nie odstąpimy.

Tak dla emerytury – nie dla pracy aż do śmierci.

Gdańsk, 2 kwietnia 2012 r.