Zmarł były działacz WZZ i „Solidarności”

Kazimierz Świtoń, działacz opozycyjny w PRL, współzałożyciel Wolnych Związków Zawodowych, były członek Zarządu Regionu Śląsko-Dąbrowskiego NSZZ „Solidarność”, poseł na Sejm I kadencji, zmarł 4 grudnia w szpitalu w Katowicach – podał Dział Informacji Komisji Krajowej.

W działalność opozycyjną zaangażował się  w 1977 roku. Był współtwórcą Ruchu Obrony Praw Człowieka i Obywatela na Śląsku. 23 lutego 1978 r. wziął udział w powołaniu pierwszego w Polsce komitetu Wolnych Związków Zawodowych.

switon

Działał w podziemnych strukturach WZZ, następnie w „Solidarności” był sekretarzem zarządu Międzyzakładowego Komitetu Założycielskiego NSZZ „S” i członkiem zarządu Regionu Śląsko-Dąbrowskiego. W czasie  stanu wojennego internowany na okres około trzech miesięcy, zwolniony z uwagi na stan zdrowia. W 1983 został na krótko aresztowany po podjęciu próby wstawienia tablicy upamiętniającej poległych w trakcie pacyfikacji kopalni Wujek. Pod koniec lat 80. ponownie włączył się w działalność związkową, wchodząc w skład władz śląsko-dąbrowskiej „Solidarności”.

W 1989 został przewodniczącym rady naczelnej Chrześcijańsko-Demokratycznego Stronnictwa Pracy. W 1990  r. – przewodniczącym Górnośląskiej Chrześcijańskiej Demokracji. W wyborach w 1991 r. jako jej kandydat uzyskał mandat posła na Sejm I kadencji z ramienia Ruchu Autonomii Śląska.

W wyborach samorządowych w 2010 ubiegał się o mandat radnego sejmiku śląskiego z listy Narodowego Odrodzenia Polski. W 2014 z rekomendacji KWW Oburzeni. W wyborach parlamentarnych w 2011 r. był kandydatem do Senatu z ramienia Konfederacji Godność i Praworządność.

W 1990 r. został odznaczony przez prezydenta RP na uchodźstwie Ryszarda Kaczorowskiego Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski.

Rodzinie i bliskim zmarłego wyrazy szczerego współczucia w imieniu NSZZ „Solidarność” składa Piotr Duda, przewodniczący Komisji Krajowej.

fot. solidarność.org.pl