Zdjęcia z Janem Pawłem II

W związku ze zbliżającą się beatyfikacją Jana Pawła II zwracamy się do Czytelników, którzy mają w swoich zbiorach fotografie z Ojcem Świętym, o nadsyłanie ich do redakcji. Oczekujemy na pamiątki z pielgrzymek czy audiencji, przesyłane w formie załączników do e-maila na adres: magazyn@www.solidarnosc.gda.pl (cyfrowe – bez zmniejszania do celów wysyłki, w przypadku skanowania prosimy o ustawienie rozdzielczości na 300 dpi i zeskanowanie w skali 1:1, format pliku jpg) lub w formie papierowej (Region Gdański NSZZ „Solidarność”, ul. Wały Piastowskie 24, 80-855 Gdańsk; z dopiskiem „Magazyn Solidarność”).

jp-emer-remontowa

Członkowie Koła Emerytów KM NSZZ „Solidarność” Gdańskiej Stoczni „Remontowa” uczestniczyli w audiencji prywatnej w 2004 roku.

jp-przewodniczacy

Na obchody 25 rocznicy pontyfikatu jana Pawła II w listopadzie 2003 roku przybyli do Watykanu wszyscy przewodniczący NSZZ „Solidarność: Lech Wałęsa, Marian Krzaklewski i Janusz Śniadek.

jp-radmor

71 osób z KZ gdyńskiego Radmoru uczestniczyło w pielgrzymce do Watykanu w marcu 2003 roku.

jp-lotos

Związkowcy z „Solidarności” w PKN Orlen z Płocka i Grupy Lotos z Gdańska byli w Watykanie w listopadzie 2004 roku.

jp-olvit

Związkowcy z Olvitu odwiedzili Papieża w 2001 roku.

jp-gpec

Komisja Zakładowa w Gdańskim Przedsiębiorstwie Energetyki Cieplnej z Ojcem Świętym spotkała się w 2004 roku.

jp-parlament99

Zgromadzenie Narodowe, rok 1999.

jp-krasowscy

Barbara Madajczyk-Krasowska i Edmund Krasowski.

jp-romanstegart

22 października 2000 r. Pielgrzymka z okazji Światowego Dnia Sportu, na zdjęciu z Ojcem Świętym – Roman Stegart.

jp2-sak

Katarzyna i Waldemar Sakowie spotkali się z Ojcem Świętym w Castel Gandolfo w 1993 roku.

mietkiewicz

Na pielgrzymce w Rzymie byłam w marcu 1986 roku z kościłoa „Na Czarnej”(parafia NSJ Wrzeszcz). Po przylocie do Rzymu dowiedzieliśmy się ,że chyba nie będziemy na audiencji u Ojca św.,bo jeszt na zamkniętych rekolekcjach,Było mi z tego powodu bardzo smutno, I tu nagle w czasie wyprawy do Asyżu dowiadujemy się,że ….Jan Paweł II OCZEKUJE NAS.Oganęlła nas radość no i jednocześnie przerażenie ,jak to?przecież my jesteśmy nieodpowiednio ubrani,a nie było czasu jechać do Domu Pielgrzyma -gdzie mieszkaliśmy. Do Watykanu dostarczono tylko sutanny księżom i nasz pezent-gobelin utkany przez niepełnosprawną dziewczynkę.Jak potem się dowiedziałam nasza rozmowa z Ojcem Świętum trwała ok.10 minut…

Grażyna Miętkiewicz

maria giedz_int

Maria Giedz, współpracowniczka „Magazynu Solidarność” na poelgrzymce w Watykanie w 1979 roku.

sekretariat kk_0001_int

sekretariat kk_0002_int

Maria Szymańska, kierownik Biura Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” spotkała się z Janem Pawłem II na prywatnej audiencji dwukrotnie.

gielniak_int

Henryk Gielniak, przewodniczący Koła Emerytów i Rencistów KM „S” Stoczni „Remontowa” im. Józefa Piłsudskiego wręcza Janowi Pawłowi II popiersie Józefa Piłsudskiego. 2004 rok.

uziak_int

Waldemar Uziak, kierownik Działu Prawnego Regionu Gdańskiego „S” był na udiencji u Jana Pawła II w 1984 roku.

remontowa papie_int

Członkowie Koła Emerytów i Rencistów NSZZ „Solidarność” przy KM  ”S” Gdańskiej Stoczni „Remontowa” im Józefa Piłsudskiego byli na audiencji u Jana Pawła II w 2004 roku.