XX Maraton Solidarności – Trzy pierwsze miejsca dla Kenijczyków

Triumfatorem tegorocznego Polpharma Maratonu Solidarności został Joel Maina Mwangi z Kenii został, który przebiegł trasę z Gdyni do Gdańska w czasie 2:24.51. Następne dwa miejsca zajęli również Kenijczycy – Charles Cheruiyot Toroitich i Elias Kiptum Maindi, czwarty był Ukrainiec Oleg Leszczyszyn. Najlepszy z Polaków Oskar Mika (KB Łapka Bydgoszcz) był piąty. Wśród pań po raz piąty zwyciężyła Arleta Meloch (GKS Olimpia Grudziądz), która w ogólnej klasyfikacji zajęła 7 miejsce.

Zdjęcia: Paweł Glanert

Tegoroczny Polpharma Maraton „Solidarności”, nie tylko był jubileuszowy, ale i rekordowy – na starcie stanęło 933 zawodników z 20 krajów. Ponieważ trasa biegu została zmieniona i przebiegała przy stadionie PGE Arena Gdańsk, dlatego ustanowiony przez Mwangiego wynik jest nowym rekordem imprezy.

Nagrody na mecie maratonu wręczali przedstawiciele NSZZ „Solidarność” oraz głównego sponsora, Polpharmy SA.

Organizatorem imprezy jest Stowarzyszenie Maratonu Solidarność w Gdańsku we współpracy z Komisją Krajową NSZZ „Solidarność” oraz Zarządem Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”.