Tusk nie ma czasu na konsultacje

Jak podaje Dział Prasowy Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”, nowy projekt ustawy emerytalnej nie będzie konsultowany.

Projekt zmian wydłużających wiek emerytalny, który zgodnie z informacją premiera ma być gotowy za kilkanaście dni (a najpóźniej kilka tygodni), nie jest tym, który był konsultowany w Komisji Trójstronnej – potwierdził 22 marca Donald Tusk podczas plenarnego posiedzenia Trójstronnej Komisji ds. Społeczno-Gospodarczych w Warszawie.

Premier poinformował, że nowe propozycje nie będą przekazane do konsultacji, gdyż – jak to ujął – nie ma czasu na ciągłe poprawki i ich konsultowanie. Premier dodał, że zrobi wszystko, aby Sejm odrzucił wniosek o przeprowadzenie referendum, pod którym „Solidarność” zebrała już ponad 2 mln podpisów.

Od 26 marca, tj. poniedziałku od godz. 14 „Solidarność” rozpoczyna stałą, całodobową pikietę Urzędu Rady Ministrów, a 30 marca, w dniu debaty i głosowania wniosku o referendum odbędzie się kilkudziesięciotysięczna manifestacja przez Sejmem RP. Przypominamy, że za wszystko, co wydarzy się na ulicach, odpowiedzialność ponosi premier, który nie zamierza i nigdy nie zamierzał prowadzić jakiegokolwiek dialogu.