Święto Sali BHP z ”Magazynem Solidarność”

Stoisko „Magazynu Solidarność” było jednym z najbardziej obleganych podczas święta Sali BHP, które odbyło się 14 sierpnia w Gdańsku w historycznej sali Stoczni Gdańskiej. Przy stoliku redakcji miesięcznika Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” można było poćwiczyć umysł przy specjalnej solidarnościowej krzyżówce – i przy okazji wygrać ciekawe nagrody książkowe – porozmawiać z dziennikarzami „Magazynu” oraz… skosztować pysznych polskich jabłek.

Święto Sali BHP, 14 sierpnia 2014 r. Fot. Paweł Glanert

Święto Sali BHP, upamiętniające datę wybuchu strajku w Stoczni Gdańskiej w sierpniu 1980 r., już po raz drugi zorganizowały Europejskiej Centrum Solidarności i Fundacja Promocji Solidarności. Te instytucje, a także NSZZ „Solidarność” i Oddział Instytutu Pamięci Narodowej w Gdańsku, przygotowały tego dnia szereg atrakcji dla odwiedzających „kolebkę” „Solidarności”.

Były to m.in. kino dla dzieci, budowanie modelu statku, konkursy, warsztaty i wycieczki, a na koniec koncert trójmiejskich artystów.

Młodsze pokolenie mogło poznać kultowe bajki i zabawy, które ekscytowały ich rówieśników w latach 70. i 80. XX w. Jak grać w gumę, klasy, skakać na skakance lub grać a na 8-bitowym komputerze wczytującym gry z magnetofonu? Wszystko dokładnie wytłumaczyli animatorzy zabaw.

Głównym akcentem tegorocznego święta było NRD. Można było m.in. porównać realia życia w PRL i „ludowych” Niemczech oraz wygrać nagrody w zamian za przyniesione pamiątki związane z NRD.

fot. Paweł Glanert

sala_bhp2