Stosunek Polaków do podniesienia wieku emerytalnego

Podwyższenie wieku emerytalnego budzi silny opór społeczny. Wg ostatnich badań CBOS przeciw podniesieniu do 67 lat wieku emerytalnego mężczyzn jest 84 proc. dorosłych Polaków (przy czym 64 proc. zdecydowanie odrzuca tę propozycję).

Przeciwnych podwyższeniu do 67 lat wieku emerytalnego kobiet jest aż 91 proc. badanych (w tym 75 proc. zdecydowanie). W elektoratach poszczególnych ugrupowań najwięcej, bo aż 94 proc. wyborców PiS sprzeciwia się podniesieniu wieku emerytalnego; 84 proc. wyborców SLD, 81 proc. – PSL. Co ważne – aż 60 proc. wyborców PO także jest przeciwna tej tzw. reformie.

Wniosek NSZZ „Solidarność” o przeprowadzenie referendum w kwestii podniesienia wieku emerytalnego popiera trzy czwarte badanych (74 proc.). Zwolennicy referendum przeważają we wszystkich analizowanych grupach społeczno-demograficznych oraz w elektoratach wszystkich najważniejszych partii politycznych – w tym 91 proc. wyborców PiS i aż 84 proc. wyborców PSL.

wiek-emerytalny